23.2.19

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Ludzie generalnie nie lubią drugiej zmiany w pracy. Patrząc z perspektywy moich godzin popołudniowej zmiany od 11.30 do 20 ma się wrażenie spędzenia całego dnia pracując. I tego też nie lubię. Lubię za to tę ciszę rano. Możliwość przestawienia budzika, przykrycie zimnego ciała ciepłą kołdrą, która pachnie jeszcze snem. Leniwe i powolne przeciąganie się. Delektowanie się gorącą kawą i zjedzenie pysznego śniadania. Przy dobrej organizacji można zrobić naprawdę wiele w tym ograniczonym czasie. Cisza działa na mnie produktywnie, pobudza mój mózg do działania. W tym tygodniu przygotowałam dwa nowe przepisy na bloga, powiększając tym samym kolejkę pyszności oczekujących na publikację. Wszystko w swoim czasie, a dziś jest czas na ciasto marchewkowe. Mięciutkie, sprężyste i puszyste. Jestem z niego dumna, tak jak jestem dumna z mojego każdego bezglutenowego wypieku - spróbujcie go sami. 


Bezglutenowe ciasto marchewkowe
inspiracja: mientablog.com

Składniki (tortownica 20 cm):
  • 150 g mąki ryżowej
  • 30 g mielonych migdałów
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 mały banan - 85 g po pobraniu
  • 3 jajka
  • 25 g erytrolu lub więcej według uznania
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju
  • 160 g marchewek, 3 sztuki
przełożenie:
  • powidła śliwkowe 
  • jogurt naturalny
  • erytrol
Przygotowanie:
  1. W misce wymieszać ze sobą suche składniki. 
  2. Banana podzielić na mniejsze kawałki. Utrzeć mikserem z jajkami i erytrolem. Podczas ucierania dodac jogurt, następnie olej. 
  3. Do mokrych składników, dodać suche, zmiksować. Na koniec dodać startą na grubych okach marchewkę i ponownie zmiksować. 
  4. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180* około 40 minut, do suchego patyczka.
  5. Ciasto wystudzić, przekroić na 2 blaty, dolny blat posmarować powidłami śliwkowymi, na to jogurt wymieszany z erytrolem, przykryć drugim blatem, którego górę również posmarować jogurtem. 
Wartość odżywcza dla 1 porcji 102 g, bez przełożenia (całość 8 porcji): 
Kalorie: 281   
B: 5,53  
T: 20,07     
W: 20,76    



1 komentarz:

  1. Anonimowy2/23/2019

    Ciasto marchewowo to moj deser popisowy

    https://skucinskaart.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP