Święta są fajne. Można dużo zjeść bez wyrzutów, rozciągnąć znów ten żołądek, który starałam się od dwóch miesięcy skurczyć, przyzwyczaić się znów do słodkiego smaku i wyrobić sobie ponownie nawyk ciągłego mielenia czegoś w buzi. Jakie to przyjemne kiedy można obarczyć winą cokolwiek za świadome popełnianie jednego z siedmiu grzechów głównych. Ale zanim te przyjemności to się człowiek umęczy strasznie. W pracy istny młyn - branża spożywcza, niezależnie od tego na jakim jej szczeblu się jest, to przed każdymi świętami, każdym dniem wolnym od pracy - istna masakra. Strach pomyśleć co by się działo gdyby ogłosili alarm wojenny i ludzie zechcieli by poczynić zapasy żywności na jakiś miesiąc. No więc przed świętami w pracy standardowo: większa presja, szybsze tempo, nawał pracy i obowiązkowo nadgodziny. A później jest powrót do domu i tutaj są dwa scenariusze. Albo po przekroczeniu progu mieszkania taka niewidzialna igiełka przebija balon, który nadmuchiwał się cały dzień i w końcu uchodzi z nas powietrze (i przy okazji też życie). Jedyne na co nas stać to kawka, serialik, przekąseczki (zmęczony człowiek lubi takie zdrobnienia, prawda?). Byle do wieczora, byle by można przenieść się z pozycji półleżącej na kanapie do pozycji leżącej w łóżku. Albo opcja numer dwa: tempo po przekroczeniu progu mieszkania nie maleje. Robimy obiad, drugą ręką pieczemy ciasto i w międzyczasie jeszcze sprzątamy. A i zapomniałam, są jeszcze zakupy, bieganie, basen, spacer z psem, kolacja, poprzytulać się i spać. Bo od rana najwyższy bieg. I niezależnie od tego który scenariusz się wybiera to i tak każdy tymi świętami jest zmęczony. To chociaż sobie poje zacnie w nagrodę za trudy i pot z czoła. Co nam innego pozostaje jak nie kawałek serniczka czy babki 😉 ale dziś dla odmiany, chociaż ja serniczka mogłabym codziennie - naleśniki kukurydziane. U nas były w wersji wytrawnej, chociaż na słodko też już wypróbowaliśmy i dają radę (ale w słodkiej wersji najlepiej dodać do ciasta trochę cukru).
Naleśniki kukurydziane, bezglutenowe
Składniki (6 sztuk):
Naleśniki kukurydziane, bezglutenowe
Składniki (6 sztuk):
- 90 g mąki kukurydzianej
- 15 g skrobii ziemniaczanej
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 50 ml wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować.
- Chochelką nabierać ciasto i rozprowadzać cienką warstwę na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni. Smażyć z obu stron.
Wartość odżywcza dla 1 naleśnika (69 g). Całość to 6 sztuk
Wyglądają cudownie! Lubię, gdy naleśniki mają tę cętkowaną strukturę :D
OdpowiedzUsuń