27.4.19

Sernik na zimno z mascarpone

Tydzień do wakacji a ja mam kryzys. I to taki konkretny kryzys, wpierdzielam wszystko co mi się nawinie pod rękę, a że w domu za dużo się nie nawija to chodzę na zakupy, oglądam i szukam tych ciasteczek i czekolad, które uśmiechają się do mnie szczególnie mocno. A że co tydzień w sklepach jak nie promocja na ritter sporty to na milkę, jak nie na żelki haribo to na Kinder pingui to mam w czym wybierać. Pakuję w siebie takie ilości, że zaczyna to wyglądać jak kompulsywne objadanie się. Słabo, bardzo słabo. Nie mam też siły na basen po takiej dawce cukru i wróciły popołudniowe drzemki. Okazuje się, po raz kolejny, że bez cukru człowiekowi żyje się lepiej, tzn energiczny jest, bardziej wydajny i szczęśliwszy chyba też, nie licząc tych chwil, w których odwraca wzrok na widok czekolady udając, że nie widzi tej 30% promocji.
Klasyczny sernik na zimno

Składniki (tortownica 20 cm):
  • 500 g sera twarogowego 
  • 250 g mascarpone
  • 100g erytrolu, lub więcej jeśli lubicie słodkie 
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • cukier waniliniowy (małe opakowanie)
  • 17 g żelatyny + 50 ml wody
  • bezglutenowe biszkopty na spód 
  • 1 opakowanie galaretki + 300 ml wrzątku 
Przygotowanie:
  1. Twaróg, mascarpone, erytrol, aromat i cukier waniliniowy zmiksować do połączenia składników.
  2. Do garnuszka wsypać żelatynę, zalać wodą i trzymać na ogniu cały czas mieszając do momentu, aż żelatyna się rozpuści (uważać, żeby jej nie zagotować, bo straci swoje właściwości).
  3. Do żelatyny dodac 2 łyżki masy sernikowej i wymieszać. Przelać do pozostałej masy i zmiksować. 
  4. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, na papier poukładać okrągłe biszkopty; na biszkopty wylać masę, wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 
  5. Galaretkę zalać wrzątkiem, wystudzić i wylać na stężony sernik. Ponownie wstawić do lodówki, aż galaretką się zsiądzie. 


Wartość odżywcza dla 1 porcji 130g, (całość to 8 sporych kawałków)   
Kalorie: 280
B: 14,38 
T:  16,73  
W: 17,9  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP