Mój dzisiejszy dzień zaczął się już o 5.30 od delikatnych dźwięków budzika. Jak ja dawno nie wstawalam o tak nieludzkiej porze, zwlaszcza w niedzielę. Ale praca mnie potrzebuję, więc wstałam i idę. Nie zdążyłam dobrze odpocząć po minionym naprawdę mega ciężkim tygodniu a już rozpoczynam kolejny i to sześciodniowy. Bez żadnego wakacyjnego urlopu na horyzoncie i w te ogromne upały praca to spore wyzwanie. Zwłaszcza taka jak moja - nie dość, że fizyczna to jeszcze w temperaturze do 5*. Nie chcecie sobie wyobrażać jaki szok termiczny przeżywa moje ciało kiedy w ciągu kilku sekund zderza się z różnicą prawie 30 stopni Celcjusza i jak wygląda kolejnych kilka godzin zanim dojdę do siebie. Uprzedzam więc, że w okresie letnim może pojawiać się mniej wpisów, bo moje ciało na dłuższą metę może nie ogarnąć tego bajzlu i z niektórych dodatkowych obowiązków będę zmuszona rezygnować. Ale póki co mam coś dla Was - porcja śniadaniowa dla jednej osoby - trzy sztuki pysznych, owsianych naleśników. Elastyczne, dobrze współpracują- można rolować, robić trójkąty, koperty czy co kto lubi 🙂
Naleśniki owsiane
Składniki (3 sztuki):
Naleśniki owsiane
Składniki (3 sztuki):
- 50 g mąki owsianej
- 1 jajko, 50g
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Do naczynia wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto odstawić, żeby mąką wchłonęła trochę płynu.
- W tym czasie natłuścić i rozgrzać patelnię.
- Przed każdym wylaniem porcji ciasta na patelnię, dobrze wymieszać masę, bo mąka osiada na dnie. Smażyć z obu stron do zrumienienia
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Czy mleczko kokosowe z puszki będzie za gęste zamiast mleka ?
OdpowiedzUsuńRaczej tak, trzeba by je rozrzedzić z wodą
Usuń