Ciężko było wygospodarować trochę czasu na swoje Social media, a teraz będzie jeszcze gorzej bo wczoraj stałam się szczęśliwa posiadaczką The Sims i całą sobą weszłam w rolę swatki Zenka i Matyldy - moich uroczych Simów. Także jakby co to jestem w grze, a czas w tej grze mija jakoś zadziwiająco prędko.
Bezglutenowe ciasto ucierane z truskawkami
Składniki (forma: 24 x 21 cm)
Bezglutenowe ciasto ucierane z truskawkami
Składniki (forma: 24 x 21 cm)
- 120g mąki ryżowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 30g mąki teff
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka, po 50g każde
- 70g miękkiego masła
- 250 ml maślanki
- 60g ksylitolu, lub więcej według smaku
- 180g truskawek
kruszonka:
- 20g miękkiego masła
- 20g ksylitolu
- 50g mąki ryżowej
Przygotowanie:
- Mąki wymieszać z sodą.
- W wysokim naczyniu utrzeć masło z erytrolem, około 3 minuty. Dodać po 1 jajku cały czas miksując i maślankę.
- Do mokrych składników wsypać suche i zmiksować do połączenia się składników.
- Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Truskawki pokroić na ćwiartki i wyłożyć je na ciasto.
- Ze składników na kruszonkę wyrobić ciasto (nie będzie to typowe, zwarte ciasto, bardziej coś w rodzaju mokrego piasku) i posypać nim truskawki, formując z "piasku" mniejsze i większe kawałki.
- Piec w 180* około 40 minut.
Dzień dobry. Trafiłam tu przypadkiem szukając przepisów innych niż zwykle. Córka ma początki insulinooporności,więc trochę inne rzeczy trzeba będzie jeść. Na pewno skorzystam z Pani pomocy, przepisy wydają się proste i ciekawe... Pozdrawiam. Viola
OdpowiedzUsuń