Spędzać teraz urlop w Polsce to jak spędzać go w Chorwacji, Grecji czy innym ekstra ciepłym kraju. Pogoda oszalała i po fali ulew, jakie przeszły przez nasz kraj w maju teraz słońce praży jak szalone. Lepszego terminu na urlop nie mogliśmy wybrać, a z drugiej strony lato w mieście to katorga. Człowiek ucieka przed tym słońcem gdzie się da, robi co może żeby lepiej mu się oddychało, najmniejsze skrawki cienia są licznie oblegane a przy miejskich fontannach gromadzą się dzieci a staruszki chłodzą stopy. Mój pies nie chce wychodzić na spacery, leży tylko na zimnych płytkach, pod drzwiami albo wiatrakiem. I szczerze to chętnie bym do niego dołączyła, ale skończyły się obowiązki, zaczynamy odpoczynek, więc jezioro i tylko jezioro. A obiady tylko lekkie, z minimalnym wkładem własnym i jak najmniej gotowania, leniwe są jak znalazł 🙂
Pierogi leniwe bezglutenowe
Skladniki (2 porcje)
Pierogi leniwe bezglutenowe
Skladniki (2 porcje)
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 60 g mąki ryżowej
- 10g skrobii ziemniaczanej
- 5 łyżek erytrolu, lub wiecej
Przygotowanie:
- Białko ze szczyptą soli upić na sztywną pianę.
- Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać pozostałe składniki razem z białkową pianą i połączyć np za pomocą ręcznego miksera.
- Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część przenieść na stolnicę oprószoną mąkę i rozwałkowywać ręką. Kiedy rozwałkujemy spory wałeczek, spłaszczyć go i pokroić na mniejsze kawałki.
- Kawałki wrzucać na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia.
- Powtórzyć to samo z drugą częścią ciasta.
- Podawać z cukrem/ksylitolem, cynamonem i owocami.
ale nabrałam ochoty na takie kluski :)
OdpowiedzUsuńCiasto ma być rzadkie czy raczej takie jak na kopytka
OdpowiedzUsuńJak na kopytka, żeby dało się uformować wałek
Usuń