To, że kotlety wcale nie muszą być z mięsem juz wszyscy wiedzą i takie właśnie lubię najbardziej. Bo niby kotlet, ale nie tak ciężko po nim jak po klasycznym schabowym. Kotleciki z brokuła to zaraz obok cukiniowych jedne z najpopularniejszych, dzisiaj pokaże Wam mój pomysł na nie. A jeśli chcecie spróbować innych bezmięsnych kotletów to polecam szczególnie te: gryczane z pieczarkami i te: kotlety z tofu.
Kotlety brokułowe z kaszą jaglaną
Składniki (13 sztuk):
Kotlety brokułowe z kaszą jaglaną
Składniki (13 sztuk):
- różyczki z jednego brokuła
- 60 g suchej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 50 g mąki ryżowej
- 120 g ciecierzycy z puszki
- 45 g tartej mazzarelli
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Brokuła ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przestudzić.
- Kaszę jaglana przepłukać wrzątkiem na sicie, żeby pozbyć się goryczy, najlepiej 2 razy. Przesypać do garnka i gotować na małym ogniu aż kasza będzie miękka. Odcedzić i przestudzić.
- Brokuła zblendować, dodać startą marchewkę i pozostałe składniki, wymieszać.
- Z masy formować w dłoniach kotlety i smażyć na dość mocno natłuszczonej patelni z obu stron na złoty kolor, pod przykryciem.
- Podawać z sosem czosnkowym.
Wartość odżywcza dla 1 kotleta 52 g (bez oleju do smażenia)
Kalorie: 63
B: 3,49
T: 1,38
W: 9,52
i jeszcze ta cieciorka.. pycha!
OdpowiedzUsuń