6.6.19

Kotlety brokułowe z kaszą jaglaną 

To, że kotlety wcale nie muszą być z mięsem juz wszyscy wiedzą i takie właśnie lubię najbardziej. Bo niby kotlet, ale nie tak ciężko po nim jak po klasycznym schabowym. Kotleciki z brokuła to zaraz obok cukiniowych jedne z najpopularniejszych, dzisiaj pokaże Wam mój pomysł na nie. A jeśli chcecie spróbować innych bezmięsnych kotletów to polecam szczególnie te: gryczane z pieczarkami i te: kotlety z tofu

Kotlety brokułowe z kaszą jaglaną 

Składniki (13 sztuk):
  • różyczki z jednego brokuła
  • 60 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 50 g mąki ryżowej 
  • 120 g ciecierzycy z puszki
  • 45 g tartej mazzarelli 
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Brokuła ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przestudzić.
  2. Kaszę jaglana przepłukać wrzątkiem na sicie, żeby pozbyć się goryczy, najlepiej 2 razy. Przesypać do garnka i gotować na małym ogniu aż kasza będzie miękka. Odcedzić i przestudzić. 
  3. Brokuła zblendować, dodać startą marchewkę i pozostałe składniki, wymieszać. 
  4. Z masy formować w dłoniach kotlety i smażyć na dość mocno natłuszczonej patelni z obu stron na złoty kolor, pod przykryciem. 
  5. Podawać z sosem czosnkowym.
Wartość odżywcza dla 1 kotleta 52 g (bez oleju do smażenia)
Kalorie: 63
B: 3,49
T:  1,38
W: 9,52



1 komentarz:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP