Doszłam do takiego etapu z moim dzieckiem, że jak ma gość dobry dzień to jestem w stanie coś ugotować czy upiec. Te ciasteczka były sprawdzianem przed świętami, kiedy razem (powiedzmy, że razem) piekliśmy kruche ciasteczka, robiliśmy pierniczki i nawet ozdabialiśmy je. Nie pokładam dużych nadziei, że wrócę do regularnego pieczenia bo po prostu nie mam na to czasu w swoim zapracowanym (czyt. wypełnionym po brzegi dzieckiem) dniu. Nie trzeba daleko szukać - od trzech dni mąż pyta mnie czy potrzebuję do czegoś ten twaróg, który leży w lodówce a ja od trzech dni, uparcie odpowiadam mu, że owszem, bo dziś będę robiła rogaliki. Podpowiem - jeszcze ich nie zrobiłam, więc jutro z pewnością znów mnie o ten twaróg zapyta. Więc tak wygląda sytuacja a teraz zapraszam na ciasteczka
Kruche ciasteczka z czekoladą
źródło: aniagotuje.pl
Składniki (11-12 sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 90g miękkiego masła
- 60g cukru
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- garść groszków czekoladowych
- W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki (prócz czekolady). Wyjdzie z tego lepkie ciasto.
- Dodać czekoladę i ponownie wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier położyć foremkę, wypełnić jej środek ciastem i ostrożnie podnieść foremkę. I tak aż skończy się masa. Można też nakładać ciasto łyżką bezpośrednio na papier i piec w takiej nieregularnej formie.
- Ciasteczka piec w 180* około 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Zaraz po upieczeniu są miękkie, później nabierają chrupkości.
Doskonały przepis. Wyszły pyszne.
OdpowiedzUsuń