12.7.12

Papryka nadziewana

Papryka tak jak cukinia jest wdzięcznym warzywem do nadziania, a za farsz może posłużyć wiele kombinacji. Uwielbiam paprykę nadzianą po prostu mięsem mielonym i cebulką, jednak tym razem poszłam w zupełnie innym kierunku. Powstało w ten sposób danie wegetariańskie. 


 "Papryka czerwona to istne bogactwo beta-karotenu – potrafi dostarczyć organizmowi nawet 70% jego codziennego zapotrzebowania. Dodatkowo to źródło wit. C , która pomaga wzmacniać naszą odporność, a także wspiera nas w walce ze zmarszczkami. Papryka zielona jest najmniej kaloryczna ze wszystkich barw, dlatego zalecana jest osobom, które dbają o sylwetkę. Zawiera spore ilości kwasu foliowego, z tego też względu przyszłe mamy koniecznie powinny włączyć ją do swojego codziennego jadłospisu. Dodatkowym jej atutem jest zawarta w niej wit. E, zwana witaminą młodości. Natomiast papryka żółta i pomarańczowa skrzętnie dba o nasz dobry wzrok, a to wszystko za sprawą luteiny. Niezależnie od koloru, papryka zawiera komplet wit. z grupy B i dużo związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, magnez, czy miedź" [źródło: http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/t/papryka-witaminy]


Papryka nadziewana ryżem i warzywami


Składniki:
  • 1 średniej wielkości czerwona papryka
  • pół woreczka białego ryżu
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • liście pietruszki
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. ryż ugotować w osolonej wodzie 15-20 minut. Do gotującego się ryżu można włożyć wydrylowaną paprykę, aby trochę zmiękła na 5-10 minut
  2. na rozgrzaną patelnię wrzucić poszatkowaną cebulę, pokrojone pieczarki, oraz posiekane liście pietruszki. Kiedy cebula zmięknie dosypać ugotowany ryż. Wymieszać
  3. Farsz włożyć do papryczki. 
  4. Można jeść w takiej formie, lub włożyć do piekarnika i lekko zapiec.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP