22.8.12

Udko w marynacie miodowo-cytrynowej i kalafior w curry.

Dawno nie jadłam kurczaka, bo drogie się to zrobiło a poza tym jakoś do mięsa nie było mi po drodze (chociaż zaczynam nadrabiać i najbliższe wpisy planuję mięsne). Trafiłam na ładne udka z kurczaka; co prawda miało być z sezamem, ale tego to już nigdzie dostać nie mogłam, więc wykorzystałam to co było w szafkach. Wiadomo one kryją rzeczy, o których nie śniliśmy, a na pewno dawno zapomnieliśmy. Tak powstały udka z kurczaka w miodzie i cytrynie, a jako dodatek pikantny kalafior w curry.


Udka z kurczaka w marynacie miodowo-cytrynowej i kalafior curry

Składniki (dla 2 osób):
  • 2 udka z kurczaka
  • różyczki z 1 kalafiora
  • sól, pieprz
  • curry, ostra papryka w proszku - po 1 łyżeczce
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1/4 małej czerwonej papryki
marynata (źródło: "Dania niskotłuszczowe. najlepsze przepisy z całego świata")
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startej na drobnej tarce skórki cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. w miseczce zmieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty, następnie natrzeć nią umyte udka kurczaka. 
  2. tak przygotowane udka wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180* na 30-40 minut (do chrupiącej skórki i soczystego wnętrza).
  3. W tym czasie w osolonej wodzie ugotować różyczki kalafiora (byle nie rozgotować). Ugotowane różyczki przesypać na rozgrzaną patelnię z 1-2 łyżkami oleju. Dodać posiekanej drobno czerwonej papryki, posypać przyprawami i przyrumienić. 
  4. Podawać razem z udkami.


4 komentarze:

  1. O, będę musiała zrobić tego kalafiora w curry. :) Musi być pyszny.
    A bardzo podobnie robiła zawsze udka moja mama. Mnóstwo przypraw, bardzo aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. aż glodna się zrobiłam!:D pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię słodko-kwaśne marynaty :) I udka z kurczaka też, jadłem parę dni temu pieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  4. znam midowo-cytrynową marynatę, jest pyszna.
    ale ten kalafior w curry mi spać nie da!

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP