1.10.12

Kurczak w sosie z granatem.

To danie uzupełnia się nie tylko kolorystycznie, ale również, a nawet przede wszystkim smakowo. Kurczak ma podstawową marynatę, żeby nie gryzła się ona z granatem. Natomiast ziemniaczki z rukolą dopełniają słodki smak kurczaka i sosu. 
Jest to mój pierwszy raz połączenia mięsa z owocami, innymi niż śliwki, czy wątróbka z jabłkiem; przekonuję się, że kurczak z owocami smakuje tak samo dobrze jak w wersji klasycznej - z warzywami. Przekonuje mnie o tym również mój osobisty tester, któremu obiad w takiej wersji bardzo smakował. 


Kurczak w owocowym sosie z granatem

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka białego wina
  • sól, pieprz
sos owocowy:
  • owoce z połowy granatu
  • 4 łyżki dżemu malinowego

Przygotowanie:
  1. Umyte piersi z kurczaka delikatnie ponacinać, aby utworzyła się kratka. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
  2. W miseczce wymieszać olej, wino, sól i pieprz. Marynatą dokładnie polać mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*. Piec ok 30-40 minut, aż kurczak będzie miękki.
  3. Drewnianą łyżką mocno oklepywać połówkę granatu (skierowaną owocami do dołu), aby wydobyć owoce. Wsypać je do garnuszka, dodać dżem i podgrzewać na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia kiedy sos zacznie się zagęszczać.
  4. Po przestudzeniu sosu zmiksować jego część; nie całość aby w sosie pozostały również całe ziarna granatu.
  5. Podawać z pieczone ziemniaki z pesto z rukoli

10 komentarzy:

  1. Owocowo-mięsne połączenia to coś co bardzo lubię, z granatem jeszcze nie próbowałem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Egzotycznie ;) Dla mnie wyżyną jest kaczka z jabłkami, a co dopiero mówić o kurczaku z granatem... Spróbowałabym.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe smaki, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham polaczenie miesa z owocami!

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe połączenie, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie pyszności! Na pewno wypróbuję! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczaka w takiej wersji jeszcze nie jadłam, przyznam, że zainspirowałaś mnie tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm pysznie wygląda ten sosik i ten intensywny kolor warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  9. trafiłam tutaj szukając sposobu na granat i kurczaka - zaraz będę działać w kuchni :D

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP