30.9.12

Pieczone ziemniaki z pesto z rukoli

Nie ma co tu dużo mówić, po prostu ziemniaki. Pieczone w piekarniku i na końcu podane z pesto z rukoli. Rukolę uwielbiam, ma fantastyczny smak. Przyprawione ziemniaki w połączeniu z tym pesto to istne niebo w gębie. 
A jutro podam propozycję podania tych ziemniaków z mięsem.



Pieczone ziemniaki z pesto z rukoli

Składniki:

  • 6 niedużych ziemniaków
  • sól, słodka papryka, czosnek w proszku
  • olej do skroplenia 
Pesto z rukoli:
  • garść rukoli
  • 4 migdały
  • 1 ząbek czosnku
  • 20-30 ml oleju
  • sól
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki wyczyścić, nie obierać i ugotować w osolonej wodzie
  2. Do naczynia wrzucić wszystkie składniki na pesto i zblenderować.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedzić, podzielić na ćwiartki. 
  4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie dodatkowo naczynie wyścielone było papierem do pieczenia) przyprawić czosnkiem i papryką, skropić oliwą
  5. Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 180*
  6. Podawać polane pesto.


9 komentarzy:

  1. i pieczone ziemniami i pesto uwielbiam - chętnie spróbuję więc ich połączenia

    OdpowiedzUsuń
  2. musiało smakować wybornie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak nie przepadam ogólnie za ziemniakami i rzadko je jadam, tak do pieczonych mam słabość <3 takiej wersji nigdy nie odmówię! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. noo, nieźle, nieźle;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pieczone ziemniaczki, a to pesto wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pesto z ruccoli <3 Mniam !
    Oryginalny pomysł, bardzo mi się podoba ; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam rukolę jako dodatek na kanapki.. też mi bardzo smakuje:)
    Ale w takiej postaci jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też uwielbiam pieprzowy smak rukoli, musi być pyszna z pieczonymi ziemniaczkami :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP