4.4.13

Ciasto buraczane

Uwielbiam warzywne ciasta, są niezwykle wilgotne, pyszne i co zaskakujące trudno zgadnąć, że kryją w sobie warzywa. Święta były okazją do wypróbowania przepisu, który odkąd go zobaczyłam zakrzątał mi głowę. Mama zgodziła się na ten 'eksperyment' i na wielkanocnym stole zagościło ciasto buraczane.
Mocno się różni wyglądem od pierwowzoru, z którego czerpałam inspirację, jednak myślę, że w smaku dotrzymywał mu kroku. Ciasto jest nieco niskie, ale tylko dlatego, że dysponowałam szeroką i dość długą keksówką. U góry zrobiła się piękna skorupka buraczana, która zastąpiła lukier.


Ciasto buraczane

Składniki (inspiracja: kuchnia w zieleni)

  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 180 ml oleju słonecznikowego 
  • 180 g cukru muscovado (lub innego brązowego)
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 150 g surowych buraków
  • sok z połowy cytryny
  • 75 g ziaren słonecznika

Przygotowanie:
  1. W misce wymieszać mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. 
  2. Cukier i olej utrzeć do powstania jednolitej i w miarę puszystej masy, następnie dodawać po jednym żółtku; po każdym mieszając.
  3. Buraka zetrzeć na tarce o grubych okach i dodać do masy, następnie sok z cytryny i ziarna.
  4. Na koniec dodać! mąkę i mieszać do połączenia składników. 
  5. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę i dodać do masy. Delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
  6. Masę przekładamy do keksówki i pieczemy ok. 50 minut. Gotowość ciasta sprawdzić patyczkiem


22 komentarze:

  1. Lubię takie ciasta, bardzo lubię! Zwykłe, bez udziwnień, w miarę szybkie:) Co oczywiście nie oznacza, że gardzę piętrowymi tortami z bitą śmietaną:p

    OdpowiedzUsuń
  2. Z warzywnych miałam okazje jesc marchewkowe, a to wyglądem zachęca! Mniam, musi byc genialne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ją także uwielbiam warzywne wypieki :) Zawsze zaskakują wszystkich swoim wspaniałym smakiem. Buraków w cieście jeszcze nie próbowałam, ale Twój wypiek niesamowicie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o matkoo, pierwsze widzę ;D ciekawa jestem jak to się je ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. od dawna ciekawi mnie buraczane ciasto, ale jakoś nie mam odwagi zrobić;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Również robiłam kiedyś ciasto z burakami ale zupełnie inne-czekoladowe;)
    Na Twoje może też się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Intrygujące, jedyne warzywo, z którego na razie robiłam ciasto to dynia, muszę zrobić jakiś inny eksperyment, bo widzę, że pole do popisu jest :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie, obie robiłyśmy według tego samego przepisu, a jednak ciasta wyglądem różnią się. Ale wygląda to nie wszystko, ważne aby było smaczne i cieszyło podniebienie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no też się strasznie zdziwiłam jak porównałam moje z Twoim. Może mam słabszy mikser i mi nie wymieszało odpowiednio :)
      W każdym razie smak ok.

      Usuń
  9. ono jest takie płaściutkie?:) ale ciekawi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie jest płaściutkie :) za to niskie; jak już pisałam z powodu za dużej keksówki.

      Usuń
  10. Nigdy się z takim nie spotkałam, ale pomysł bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam buraczane! Babcia piekła takie gdy byłam mała ♥

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo buraczane ciacho -podoba mi się ten przepis ;D pewnie smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie fajne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  14. No, no fajny, smaczny jak widać pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Na pewno kolor fajny, przepis pomysłowy, z tym, że muzsę sie jeszcze przekonać do ciast warzywnych :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ogromnie mnie ciekawi, jak takie buraczane cudo może smakować;)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja też bardzo lubię warzywne, a buraczane jest na liście do odhaczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. marchewkowe uwielbiam, fasolowe też! czas na buraczane :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Najpierw pomyslałam, yyy ciasto buraczane? A potem stwierdziłam, że skoro jest marchewkowe to dlaczego by nie:) Muszę koniecznie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniaaaaam, kocham słodkości warzywne !

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP