20.4.13

Placki śniadaniowe z kaszą manną

Ta propozycja śniadaniowa przypadła do gustu nawet mojemu ukochanemu, chociaż placuszki nie były słodkie, nie były podawane też z jogurtem, który mógłby je troszkę "zmiękczyć". 
Gotowe ciasto jest dość płynne, podobne do ciasta naleśnikowego, dlatego kształty tych placuszków bywały naprawdę różne i niekontrolowane. Jednak im dłużej smażyłam tym do większej dochodziłam wprawy :) 




Placki śniadaniowe z kaszą manną

Składniki (na ok 13 sztuk):
  • 200 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (100 ml)
  • 60 g kaszy manny (85 ml)
  • 2 jajka*****
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • olej rzepakowy do smażenia****
  • opcjonalnie: pomarańcze***, lub inne soczyste owoce

Przygotowanie:
  1. Do rondelka wlać mleko, dodać kaszę mannę. Odczekać około 5-10 minut aż kasza zagęści delikatnie mleko. Dodać mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz jajka i cukier. Delikatnie i dokładnie wymieszać. 
  2. Ciasto nie będzie gęste, a dość płynne (przypominające ciasto naleśnikowe). W razie potrzeby dodać więcej kaszy lub mąki, ale nie do tego stopnia, aby ciasto było bardzo gęste; do nakładania łyżką.
  3. Wlewać na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć z obu stron do zrumienienia. 
  4. Podawać z soczystymi owocami. U mnie pomarańcze.

13 komentarzy:

  1. muszę w końcu zrobić takie placuszki z manny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też muszę kiedyś z manny przygotować :) Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam podobnie z mannowymi placuszkami. Na początku wychodziły mi małe okropniaki, potem już były coraz kształtniejsze. Ale wiązało się to z moja potrzeba szybkiego przerzucania ich na drugą stronę, przez co nie dosmażały się z jednej i potem rozlewały. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam placuszki z manny. Niby to tylko zmiana mąki na kaszę, a smak zupełnie inny, taki delikatny... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedys podobne, ale za cholerę nie mam ręki do smażenia..!
    Twoje wyglądają na baaardzo smaczne, a mam ochote wpasc do cb na sniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam jeszcze placuszków z manny...

    Tymczasem porywam Twoje naczynia <3

    OdpowiedzUsuń
  7. kolejne ładnie wyglądające :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie placuszki, sama parę razy robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. hmm kaszkę manna uwielbiam i mama mi zawsze przywozi zapas :) ale by zrobić z nich placuszki... nie próbowałam ale na pewno spróbuje !! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. masz mnie...tą kaszą manną;D

    OdpowiedzUsuń
  11. wyszły bardzo dobre ale następnym razem sprubuję troszeczkę zmodyfikować przepis i zamiast lać olej na patelnie dodam go do ciasta tak jak przy naleśnikach - powinny być wtedy mniej tłuste.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawy pomysł, nie pomyślałam o tym :)
      Moje nie były tłuste, czasami wręcz smażyły się na suchej patelni ;)

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP