4.5.13

Roladka z cukinią

Za oknem szaro, ale to nie znaczy, że tak samo musi być na talerzu, a wręcz przeciwnie. Dbamy o kolorki i witaminy, a przy okazji smak jest niebiański. Mój mistrz od roladek wpadł na pomysł nowego farszu, trzeba przyznać, że zarówno smakowitego jak i prostego.
Użyliśmy indyka, ale spokojnie można zastąpić go kurczakiem. Wtedy jednak najlepiej użyć 2 piersi z kurczaka i zrobić 2 roladki, albo użyć mniej warzyw, zarówno na farsz jak i "podłoże". 



Roladka z cukinią 

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 polędwiczka z indyka
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 marchewki****
  • 1 mały por
  • 2 płaty papryki konserwowej
  • sól, pieprz
  • mąka pełnoziarnista do obtoczenia roladki
  • olej rzepakowy do smażenia****
  • masło*

Przygotowanie:
  1. Cukinię umyć, pokroić w żulienkę (drobne słupki) i przesmażyć w rondelku na łyżeczce masła. Dodać soli i pieprzu do smaku. Zdjąć z ognia kiedy cukinia będzie al dente.
  2. Polędwiczkę rozklepać dość cienko. Przez środek przełożyć farsz i zwinąć. Obtoczyć lekko w mące pełnoziarnistej i smażyć na oleju z każdej strony. Podlać delikatnie wodą, przykryć patelnię i dusić aż mięso będzie w środku gotowe (ok 15 minut). 
  3. Pora pokroić w talarki, marchewkę i paprykę konserwową w żulienkę. 
  4. Na osobnej patelni rozpuścić 1-2 łyżki masła, wrzucić warzywa i dusić do momentu kiedy będą al dente. Na początku duszenia przyprawić solą i pieprzem.
  5. Podawać np z ziemniakami; frytkami.

14 komentarzy:

  1. uwielbiam takie mięsne roladki! szczególnie, gdy w środku takie smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam jak na talerzy pełno jest warzyw! Mniam, skusze się na wasze roladki w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorowo i smacznie - tak lubię :)
    Poproszę taki zestaw ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne! Jestem ostatnio wielka fanka cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio wszędzie widzę cukinię:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł na obiadek, wygląda bardzo wiosennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z cukinią! Ach pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie jedzonko!

    OdpowiedzUsuń
  9. Obiadek jak dla mnie robiony:) Lekki, zdrowy i smaczny - przede wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapisuje do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetycznie wygladaja te roladki :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP