6.5.13

Placek owsiany

Wykorzystując fakt, że z początkiem maja zasiliłam grono bezrobotnych tego kraju (chociaż wierzę, że ten stan nie potrwa zbyt długo) dziś prezentuję najbardziej aktualny wpis od początku bloga. Tak aktualny, że pisząc to przeżuwam placek z prezentowanego przepisu. Serdecznie polecam.




Placek owsiany 

Składniki (na 1 porcję) inspiracja: feed-me-better
  • 3 łyżki płatków owsianych*****
  • 3 łyżki otrębów pszennych****
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka słonecznika*****
  • 2 łyżki mleka
  • 1 żółtko, 1 białko*****
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia****

Przygotowanie:
  1. W miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki prócz białka i soli.
  2. Białko ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i dodać do reszty składników, delikatnie mieszając.
  3. Gotową masę przelać na rozgrzaną patelnię dosłownie zraszoną olejem rzepakowym, lub piec bez oleju jeżeli mamy dobrą patelnię. Po wylaniu na patelnię masę delikatnie wygładzić.
  4. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Ostrożnie przekładać na drugą stronę, mnie udało się za pomocą dwóch łopatek.

18 komentarzy:

  1. ooo.. fajna opcja na śniadanie, czy obiad:) jadłaś go samego, czy z jakimś dodatkiem? :)
    Współczuję, i też wierzę, że uda ci się coś szybko znaleźć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki placek zawsze dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A wiesz, ze nigdy nie jadłam placków owsianych?. Muszę to zmienić:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosty, zdrowy i bardzo sycący placuszek :) Jadłam i całkiem lubię.

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurcze, czemuż ja nigdy nie wpadłam na pomysł dodania rodzynek do placka? Do nadrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. placek owsiany, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszystko co owsiane! :) Pyszne, sycące i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  8. owsiany omlet muszę zrobić ,pysznie i zdrowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. zdrowy i smaczny, tak jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha! Czasem robię podobne cudo, ale w piekarniku i zamiast mleka używam jogurtu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja pewnie też dodałabym jogurtu, ale nie mam lodówki, więc kiedy kupuję jogurt muszę go zjeść od razu, więc nie miałam pod ręką. Mleko wytrzymuje parę dni.
      Piekarnika też nie mam i jest mi z tym coraz ciężej ;)

      Usuń
  11. Anonimowy5/06/2013

    Świetne!
    A co znaczą te gwiazdki obok nie których składników?

    OdpowiedzUsuń
  12. gdybym ja go robiła wyszedł by pewnie jak cesarski!:<

    OdpowiedzUsuń
  13. Ach, robiłam kiedyś podobny, jest sycący i pyszny:) 'Naciesz' się chwilą bycia bezrobotną, wyśpij się może? i do boju!:))

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny pomysł na płatki owsiane!
    heh a u mnie na odwrót - ja jutro się dowiem czy nadal jestem w grupie bezrobotnych czy może już nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Śniadanie jak się paczy ^^

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP