Wykorzystując fakt, że z początkiem maja zasiliłam grono bezrobotnych tego kraju (chociaż wierzę, że ten stan nie potrwa zbyt długo) dziś prezentuję najbardziej aktualny wpis od początku bloga. Tak aktualny, że pisząc to przeżuwam placek z prezentowanego przepisu. Serdecznie polecam.
Placek owsiany
Składniki (na 1 porcję) inspiracja: feed-me-better
Przygotowanie:
Placek owsiany
Składniki (na 1 porcję) inspiracja: feed-me-better
- 3 łyżki płatków owsianych*****
- 3 łyżki otrębów pszennych****
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka słonecznika*****
- 2 łyżki mleka
- 1 żółtko, 1 białko*****
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia****
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki prócz białka i soli.
- Białko ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i dodać do reszty składników, delikatnie mieszając.
- Gotową masę przelać na rozgrzaną patelnię dosłownie zraszoną olejem rzepakowym, lub piec bez oleju jeżeli mamy dobrą patelnię. Po wylaniu na patelnię masę delikatnie wygładzić.
- Smażyć z obu stron do zrumienienia. Ostrożnie przekładać na drugą stronę, mnie udało się za pomocą dwóch łopatek.
Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńooo.. fajna opcja na śniadanie, czy obiad:) jadłaś go samego, czy z jakimś dodatkiem? :)
OdpowiedzUsuńWspółczuję, i też wierzę, że uda ci się coś szybko znaleźć:)
Taki placek zawsze dobry :)
OdpowiedzUsuńA wiesz, ze nigdy nie jadłam placków owsianych?. Muszę to zmienić:D
OdpowiedzUsuńProsty, zdrowy i bardzo sycący placuszek :) Jadłam i całkiem lubię.
OdpowiedzUsuńO kurcze, czemuż ja nigdy nie wpadłam na pomysł dodania rodzynek do placka? Do nadrobienia!
OdpowiedzUsuńplacek owsiany, mmm :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co owsiane! :) Pyszne, sycące i zdrowe!
OdpowiedzUsuńowsiany omlet muszę zrobić ,pysznie i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńzdrowy i smaczny, tak jak lubię:)
OdpowiedzUsuńmega sycący:)
OdpowiedzUsuńPycha! Czasem robię podobne cudo, ale w piekarniku i zamiast mleka używam jogurtu :)
OdpowiedzUsuńja pewnie też dodałabym jogurtu, ale nie mam lodówki, więc kiedy kupuję jogurt muszę go zjeść od razu, więc nie miałam pod ręką. Mleko wytrzymuje parę dni.
UsuńPiekarnika też nie mam i jest mi z tym coraz ciężej ;)
Świetne!
OdpowiedzUsuńA co znaczą te gwiazdki obok nie których składników?
gdybym ja go robiła wyszedł by pewnie jak cesarski!:<
OdpowiedzUsuńAch, robiłam kiedyś podobny, jest sycący i pyszny:) 'Naciesz' się chwilą bycia bezrobotną, wyśpij się może? i do boju!:))
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na płatki owsiane!
OdpowiedzUsuńheh a u mnie na odwrót - ja jutro się dowiem czy nadal jestem w grupie bezrobotnych czy może już nie ;)
Śniadanie jak się paczy ^^
OdpowiedzUsuń