Początki były trudne, korciło mnie, żeby dodać kostki rosołowej bo ciągle i ciągle brakowało smaku. W efekcie jednak zupa była tak pyszna, że żałowałam, że ugotowałam tylko 1 porcję. Och! uwielbiam zupy.
Zupa cukiniowa z kuskusem
Składniki (na 1 porcję):
Przygotowanie:
Zupa cukiniowa z kuskusem
Składniki (na 1 porcję):
- 3/4 niedużej cukinii
- 1-2 łyżki masła*
- 500 ml wody + trochę do kuskusu
- 1 mała cebula***
- sól
- suszona bazylia
- kilka płatków chilli
- 80 ml suchej kaszy kuskus
- odrobina mleka lub serka topionego do zabielenia
Przygotowanie:
- W garnku roztopić masło, wrzucić posiekaną cebulę, posolić.
- Umytą cukinię zetrzeć na tarce, lub pokroić w połowy plastrów (u mnie trochę pokrojone, trochę starte).
- Kiedy cebula zacznie mięknąć wrzucić cukinię i wymieszać. Jeżeli warzywa będą miękkie wlać wodę. Przyprawić solą, bazylią i płatkami chilli. Gotować.
- Do miseczki wsypać kuskus i zalać gorącą wodą, aby napęczniał (tak aby wody było tyle co kuskusu, ewentualnie troszkę ponad) i lekko posolić.
- Gotowy kuskus wsypać do zupy i trzymać na ogniu, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Zalać trochę mlekiem lub dodać serka topionego do zabielenia.
cukinii nie jadłam, ale kuskus wielbię;) nie pomyślałam, żeby dodawać go do zupy, faajne;)
OdpowiedzUsuńOstatnio dodaję cukinię dosłownie do wszystkiego, więc przepis na Twoją zupkę już zapisuję! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinie, uwielbiam kuskus, ostatnio brakuje mi inspiracji na obiad wiec wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna propozycja :) Warzywo, które uwielbiam, kasza, którą także bardzo lubię - to nie może smakować źle! A pomysł z dodaniem serka topionego to wisienka na torcie, bo jestem, stety lub niestety, seromaniakiem :P
OdpowiedzUsuńFajny zestaw aby dłużnej być sytym:)
OdpowiedzUsuńJa też kocham zupy!
OdpowiedzUsuńTwoją również ;)
Na pogodę taką jak za oknem to idealna opcja! :)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować koniecznie, bo cukinia to moja mała miłość. ta zupka prezentuje się obłędnie pysznie.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńA myślałaś może o dodaniu sproszkowanych warzyw? Albo bio wegety? ;)
OdpowiedzUsuńżadna wegeta nie ma prawa być u mnie w domu. Mój chłopak tego nie toleruje. Sproszkowanych warzyw natomiast nie miałam pod ręką, ale generalnie wolałabym już zrobić normalny wywar ze świeżych warzyw :)
UsuńWychowana w tradycji dwudaniowych obiadów, w których przodowały zupy aż sama się sobie dziwię, że tradycji zaniechałam i prawie wcale nie jadam zup. Tracę.. Dużo tracę!
OdpowiedzUsuńCukiniowej nie jadłam jeszcze ale wiem, że zupka z kuskusem to poezja !
OdpowiedzUsuńluduu, nigdy nie jadłam, ciekawe, ciekaweee , czyli muszę zrobić;)
OdpowiedzUsuńCUKINIOWA! Uwielbiam takie zupki! Z kus kusem cukiniowej nie jadłam musi być pyszna! Kiedyś jadłam krem z buraków z kus kusem, też pyszny... uwielbiam zupki, ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńdramat.... zupa bez smaku, więc dodałyśmy więcej przypraw i teraz jest nadal bez smaku, ale pali gębę...
OdpowiedzUsuńwidocznie za mała ilość przypraw, albo za duże przyzwyczajenie do vegety. Jeżeli dodałyście serek topiony to on sam dodaje smaku.
UsuńZamiast serka topionego goraco polecam mascarpone:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam z kaszą jaglaną, świeżą papryczką chili i mlekiem zagęszczonym - pychotka :)
OdpowiedzUsuńJakie to dobre! Generalnie przepis wpadł w oko z racji wysypu cukinii na działce i kuskusu w szafce. Nie sądziłam, że danie, które składa się z dosłownie pięciu składników może być tak smaczne :) U mnie wyjątkowo przepis bez kombinacji, zabielony uczciwą śmietanką 18%, podany z jajkiem na twardo.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) zupy bez kostek rosołowych też są pyszne, trzeba tylko nauczyć się używać odpowiedniej ilości soli i nie zapominać o maśle do podsmażania warzyw :)
UsuńDoskonały pomysł, kuskus jak najbardziej 👏
OdpowiedzUsuńJest pyszna:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam zupkę 😁 bardzo smaczna 👍🏻
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis wygląda przepysznie mam nadzieję że tez tak smakuje 🍀
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis wygląda przepysznie mam nadzieję że tez tak smakuje 🍀 z poważaniem Martyna
OdpowiedzUsuńZupka wyszła zaskakująco apetyczna. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem. :)
OdpowiedzUsuń