6.6.13

Glazurowana marchewka

Nie przepadam za surową marchewką, nie byłabym w stanie z przyjemnością chrupać jej ot tak. Nie lubię też tartej marchewki z jabłkiem, chyba, że zaleje to jogurtem to wtedy mi smakuje. 
Uwielbiam za to mięciutką, ugotowaną marchewkę i taką mięciutką marchewkę dziś przedstawiam. 
Naoglądałam się niedawno glazurowanych marchewek, które wyglądają obłędnie i tak apetycznie, że chciałoby się wejść do monitora i zabrać chociażby jedną. Do monitora wejść się nie udało, ale do sklepu już tak. Kupiłam młodą marchewkę; kraj pochodzenia nie-Polska, ale już trudno. Tak a propo strasznie drogo w tych sklepach, a na targ mam tak daleko...



Glazurowana marchewka

Składniki (na 1 małą porcję):
  • 3 nieduże marchewki****
  • 1 łyżka masła*
  • 1-2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:
  1. Marchewki obrać i przekroić wzdłuż na ćwiartki. 
  2. Pogotować w osolonej wodzie ok 8 minut. Odcedzić.
  3. Do garnka (najlepiej nie duży) z marchewkami dodać masło i miód. Smażyć, aż marchewki bardziej zmiękną. ok 5-7 minut.

15 komentarzy:

  1. Ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam ją po raz pierwszy rok temu, podałam z fetą... to było cudowne, rozpływające się w ustach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamo! Jakie cudeńko! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedyś taką robiłam :P smakowała mi !

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy jeszcze nie jadłam glazurowanej marchewki, ale prezentuje się kusząco :) Kiedyś na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. hej, spadłaś mi z nieba z tymi marchewkami :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Czegoś takiego jeszcze nie jadłam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię marchewkę w każdej postaci...ale takiej nie jadłam, zapamiętam i wykorzystam do obiadu;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieczoną uwielbiam, miodem nie polewałam, ale moje upodobanie do słodyczy podpowiada, że będzie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. W zimie jadłam ją tonami, a ostatnio w ogóle nie jem;p

    OdpowiedzUsuń
  11. Glazurowane marchewki :) Ostatnio widziałam takie z grilla. To jest mój kolejny cel.

    OdpowiedzUsuń
  12. poproszę na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy11/13/2014

    Rewelacja dzis robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP