15.6.13

Gołąbki w młodej kapuście

Jako, że z dobrodziejstw natury trzeba korzystać postanowiliśmy kupić nową kapustę i zrobić ukochane gołąbki. Stwierdziliśmy, że skoro młoda kapusta to nie będziemy parzyć liści, bo i tak szybko się zrobi. Popełniliśmy jednak błąd; nie to, że gołąbki były twarde, ale pewną trudność sprawiało zawijanie. Świeże liście nie były tak podatne i elastyczne. W każdym razie jakoś się udało i szybko mogłam cieszyć się jednym z ulubionych smaków. 



Gołąbki w młodej, włoskiej kapuście

Składniki (na 9-10 sztuk):
  • mała włoska kapusta*****
  • 200 g mięsa mielonego (jeżeli z kurczaka***)
  • 1 torebka ryżu (jeżeli brązowy***)
  • 1 duża cebula***
  • 100 g pieczarek
sos:
  • 1 puszka pomidorów
  • 0,5 cebuli***
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła*
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:
  1. W osolonej wodzie ugotować ryż według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedzić.
  2. W garnku wymieszać mięso mielone z ugotowanym ryżem i drobno posiekaną cebulką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Z kapusty oderwać liście, w które będziemy zawijać farsz. Najlepiej pominąć te pierwsze liście i sięgnąć po te głębsze. Liście sparzyć; zalać gotowaną wodą i zostawić na 1-2 minuty.
  4. Na tak przygotowane liście nakładać farsz i zawijać według podpowiedzi na zdjęciu. 
  5. Zwinięte gołąbki umieścić w garnku, ciasno obok siebie, żeby się nie rozwinęły i gotować na małym ogniu 10-15 minut. Garnek, w którym będą gotowane gołąbki wcześniej można wyścielić liśćmi kapusty
  6. W tym czasie przygotować sos: drobno posiekaną cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać pomidory w puszce, zagęścić koncentratem, chwilę pogotować i przyprawić solą, cukrem i pieprzem. 
  7. Gołąbki podawać polane sosem


14 komentarzy:

  1. Zjadłabym takie gołądka, jak nic muszę poprosić Mamę, żeby mi takie przyrządziła, bo sama jeszcze tej sztuki nie posiadłam:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, jak ja uwielbiam gołąbki! Podobnie jak Agateq, najchętniej poprosiłabym teraz mamę, żeby takie zrobiła... Szkoda tylko, że to niemożliwe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogłabym je jeść ciągle, jedno z najlepszych dla mnie dań:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Również uwielbiam, narobiłaś smaka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja dziś na obiad miałam gołąbki z młodej kapustki! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Też niedawno robiłam, trzeba korzystać póki są takie dobre warzywka :) Twoje gołąbki wyglądają bardzo apetycznie, narobiłaś mi smaka, chyba znowu zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię dziś tę zdrowszą wersje z kurczaczka i brązowego ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam!!! Muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy sama nie robiłam gołąbkow ;) miałam wrażenie, że to trudniejsze, a tu proszę, wydaje się łatwe i przyjemne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy5/27/2014

    Co oznaczają gwiazdki przy produktach?
    Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gwiazdki odnoszą się do zasad diety strukturalnej.

      Usuń
  11. Anonimowy9/16/2014

    a do czego te pieczarki ????????????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mimo, że faktycznie pominęłam je w fazie przygotowań chyba nie trudno się domyślić, że pieczarki są do farszu.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP