21.8.13

Bananowo-otrębowe ciasteczka z patelni

Nie wiem czy dobrze robię, bo to w zasadzie powielanie treści już istniejących na blogu, ale chciałam Wam jeszcze raz zaprezentować pewne ciasteczka przygotowane oczywiście na patelni - bo Ci nieszczęśnicy (ze mną na czele) nie posiadający piekarnika nie są do końca skazani na rezygnowanie ze słodkości. 
Problem poprzedniego wpisu polegał na tym, że raczej mało kogo zachęcą tamte zdjęcia; nie ma co ukrywać moje początki z aparatem bywały trudne ;) Nie sądzę, abym teraz była profesjonalistką, ale nastąpił pewien progres. 
Więc dla wszystkich wzrokowców raz jeszcze. 



Bananowo-otrębowe ciasteczka [źródło: skutecznie.tv]

Składniki (na ok 9 sztuk):
  • 1 mocno dojrzały banan****
  • 1-2 łyżki mleka /lub 2-3 łyżki jogurtu naturalnego***
  • 4,5 łyżki otrąb owsianych****
  • 4,5 łyżki otrąb pszennych****
  • 1 jajko*****
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka słonecznika Kresto*****
  • 1 łyżka wiórków kokosowych Kresto
  • opcjonalnie kilka kropel aromatu np.  Nugatowego
* gwiazdki przy produktach odnoszą się do zasad diety strukturalnej, im więcej gwiazdek tym wartościowszy produkt według tej diety.


Przygotowanie:
  1. Banana rozgnieść widelcem, wbić jajko, dodać mleko/ jogurt, oba rodzaje otrębów, słonecznik, kokos, sodę oraz aromat i dokładnie wymieszać. 
  2. Piec na patelni non-stick lub delikatnie wysmarowanej olejem na małym ogniu. Łyżką formować ciasteczka na patelni w pewnej odległości od siebie. Smażyć z obu stron do zrumienienia. 
  3. Można jeść ciepłe lub zimne, chociaż smakują lepiej lekko ciepłe.


19 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł na ciacha ;) szczególnie przydatne dla tych którzy nie posiadają piekarnika ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacha - samo zdrowie :) Porwałabym kilka do chrupania w czasie deseru!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chrupkie to one nie są. Niestety to nie to samo co z piekarnika, ale miła alternatywa :)

      Usuń
  3. świetny pomysł z tą patelnią :) Muszę podrzucić ten przepis koleżance, która nie posiada piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli coś jest fajne, smaczne, a przepis prosty, warto przypomnieć czytelnikom, a nuż ktoś właśnie zastanawia się, jakie ciasteczka zrobić?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pięknie :) Tak się zastanawiałam, bo nie mam w domu otrąb owsianych, czy można by zastąpić je zmielonymi płatkami owsianymi?
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością tak, chociaż wtedy nie będzie miało co chrupać i wyjdą bardziej miękkie jak placuszki. Może lepiej spróbuj dodać zwykłe płatki owsiane, nie mielone.

      Usuń
  6. Z patelni? Idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wygladaja pysznie <3 zjadłabym <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż mam ochotę, aby przygotować takie ciastka ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prawda. Mam podobnie, oglądam pierwsze zdjęcia i się sama z siebie śmieję z myślą: 'co za szajs' :D Nie wiem jakie były poprzednie fotki tej potrawy, ale progress widać i wygląda smakowicie. Oglądam takie pyszności w necie i nawet spróbować nie mogę... :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyyycha! Koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy8/21/2013

    Wyglądają super, moje wyszły za rzadkie według tych proporcji, kiepsko się je przewracało,ale to nic. Ważne, że wyszły.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczę to dziwne. Moja masa była nawet zbyt gęsta, nie wiem od czego to może zależeć. Może od tego jak bardzo dojrzały jest banan.
      Ciesze się, że mimo trudności wyszły :)

      Usuń
  12. Dzisiaj je zrobię! Wyglądaja przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. idealne na moją zachciankę na słodkie!!!! jutro podkradam przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. No ja też nie posiadam piekarnika, przeprowadzając się na swoje wolałam zacząć od kupna zmywarki bez której nie wyobrażam sobie życia ;) a na patelni można zrobić także inne różne słodkości pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP