18.8.13

Nadziewane cukinie bez piekarnika

Na jednym z forum, na którym bywam padł pomysł zrobienia faszerowanej papryki bez piekarnika, w garnku - dziękuję Asiu za pewną podpowiedź :)
Ja papryki zamieniłam na cukinie, a garnek na głęboką patelnię, wyszło wspaniale, praktycznie jak z piekarnika. Ktoś gdzieś mi napisał, że kiedy nie miał piekarnika powstawały najbardziej innowacyjne pomysły i tak to faktycznie jest. Pewne rzeczy ciężko przeskoczyć, ale na pewne z pewnością znajdzie się rozwiązanie - jak w przypadku dzisiaj przedstawianej cukinii.
Oczywiście wszystkim posiadającym piekarnik polecam zrobić cukinię w piekarniku, lub wypróbować pomysł z patelnią :)



Nadziewane cukinie bez piekarnika

Składniki (na 2 sztuki):
  • 2 nieduże cukinie
  • 250 g mielonego mięsa
  • 1 szalotka***
  • 4 plasterki pomidora***
  • sól, papryka w proszku, czosnek świeży***** lub w proszku
  • odrobina oleju rzepakowego****

Przygotowanie:
  1. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć drobno posiekaną szalotkę
  2. W tym czasie cukinie przekroić na pół, wydrążyć łyżką miąższ.
  3. Na patelnię wrzucić mielone mięso i smażyć aż mięso będzie gotowe. Wtedy dodać posiekanego drobno pomidora, garść wydrążonego i posiekanego miąższu z cukinii, przyprawić do smaku (dodać przeciśnięty przez praskę czosnek), wymieszać i chwilę potrzymać na ogniu.
  4. Wydrążone połówki cukinii wypełnić farszem i ułożyć na głębokiej patelni wysmarowanej odrobiną oleju. Na patelnię nałożyć przykrywkę i trzymać ok 5 minut, aż cukinia będzie miękka. Sprawdzić w międzyczasie czy cukinia nie przywiera do dna, jeżeli tak podlać odrobiną wody.


16 komentarzy:

  1. Dobre dla kogoś, kto piekarnika nie posiada, chociaż w gruncie rzeczy to głównie studenci, a oni chyba nie żywią się takimi pysznościami:p ale też to dobra propozycja dla leniwca, któremu nie chce się włączać piekarnika:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy ja wiem. Szybka wersja chyba z piekarnikiem - tak nadziewasz surowym farszem, a tutaj jednak trzeba go wcześniej przygotować.

      Usuń
    2. Anonimowy9/20/2015

      Aj tam, aj tam. Niektórzy studenci uwielbiają gotować więc i dla studentów to dobry przepis, czyt. mnie :)

      Usuń
  2. Genialny przepis dla mnie na październik, kiedy w akademiku nie mam piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo chytrze! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie cukinie!!! a na patelni często odgrzewam jak mi się nie chce grzać piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje ulubione danie z cukinii :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Niebawem u mnie w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! szczególnie jeśli da się ze zrobić bez piekarnika - rewelacja:-))

    OdpowiedzUsuń
  8. Bez piekarnika, dla mnie bomba! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka cukinia na bogato, mam piekarnik to bym zrobiła w nim takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jaj! Nigdy nie chciało męczyć mi się piekarnika, a ty je na ptaelni zrobiłaś-jesteś dla mnie mistrzem! :D
    Tylko kupię cukinię i robię twoje daaanie! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Hej ! Piękne zdjęcia, widać, nie tylko do gotowania masz talent !
    Mam pytanie, apro po. Robiłam kiedyś taką cukinkę nadziewaną. Farsz był znakmity- robię go identycznie,ale cukinia smakowała -hm, nie , nie smakowałą. Nie czuć było niczego, taka jakby brejka wodnista. Nie wiem, tak to ma smakować ? Kurczę, nie przysmażałam jej początkowo, przesypałam solą i papryką, nałożyłam farsz, do piekarnika i tyle. W czym sęk ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo cukinia jest takim warzywem :)

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP