12.8.13

Śliwki pod otrębową kruszonką OBŁĘDNE!

Nie miałam dziś w planach dodawania przepisu na bloga. Jednak to co zrobiłam na drugie śniadanie przeszło moje najśmielsze oczekiwania i musiałam się z Wami jak najszybciej podzielić. Przepis jest więc na świeżo - jeszcze pachnie w całym domu, bo szklaneczka oczywiście już stoi pusta :)
Ilekroć trafiałam na zdjęcia z zapiekanymi owocami, zawsze leciała mi ślinka i chciałam je natychmiast zjeść; niestety bez piekarnika to bardzo ciężka zachcianka do zrealizowania. Dziś również natknęłam się na takie zapiekane owoce i nie było zmiłuj. Szybka analiza w głowie z czego mogę zrobi kruszonkę (tutaj pomogła mi niedawno odebrana paczka z bakaliami), jak się ją robi i najważniejsze - jak mogę zrobić ją na patelni. 
Przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu, dodatki do kruszonki można skomponować według tego co się ma w szafkach, śliwki można zastąpić innymi owocami, a zjedzenie tak pysznego śniadania czy deseru sprawia, że dalsza część dnia nie może się nie udać! :) 



Śliwki pod otrębową kruszonką

Składniki (na 1 porcję):
  • 5-6 śliwek węgierek***
  • 40 g otrębów owsianych (100 ml)****
  • 1 łyżka wiórków kokosowych Kresto
  • 1 łyżka płatków migdałów Kresto***
  • 1,5 łyżeczki masła*
  • 1 łyżka miodu
  • opcjonalnie pół łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:
  1. Na suchą i rozgrzaną patelnię wsypać otręby, wiórki kokosowe i płatki migdałów. Ewentualnie wszystko można posypać brązowym cukrem. Dodać masło, przemieszać i trzymać ok 5 minut (lub dłużej jeżeli lubisz przyrumienione) na niewielkim ogniu, od czasu do czasu przemieszać. 
  2. W tym czasie z umytych śliwek wyciągnąć pestki. Połówki śliwek umieścić w małym garnuszku, wlać miód i gotować; czasami przemieszać. Trzymać na ogniu aż śliwki będą miękkie - od momentu kiedy miód zacznie bulgotać ok 5 minut. 
  3. Na dnie szklanki ułożyć 3-4 połówki śliwek, na to niewielką ilość kruszonki. Na kruszonkę pozostałą część śliwek i na górę resztę kruszonki. 
  4. Można jeść jeszcze ciepłe, lub lekko przestudzone. 



16 komentarzy:

  1. kruszonka, aaaa, nic więcej mi do szczęścia nie trzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamciu, to jest cu-do-wne! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, super przepis:)

    http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ - ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak crumble <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Skoro aż tak to Tobą wstrząsnęło, że aż musiałaś dodać taką notkę, to rzeczywiście musiało smakować pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam akurat śliwki - coś czuję, że jutro będę się rozkoszować takim pysznym deserem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cudeńko, to musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo apetyczny deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. aleeeż śniadanko! zjadłabym takie, oj zjadłaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O jejuuu, wyobrażam sobie właśnie smak tej śliwki i KRUSZONKI!!! Dobra, idę do sklepu po śliwki! ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP