6.11.13

Przystawka z królika

Królik nas zachęcał już od jakiegoś czasu. Praktycznie za każdym razem kiedy byliśmy w Lidlu, on tez tam był :) Aż w końcu się zdecydowaliśmy. Mięso trochę jak z kurczaka, chociaż w smaku dużo bardziej delikatne. Potrawka z królika była więc idealna, a dodatek kuskusu trafiony w 10! Mimo, że daliśmy śmietanę 30% co zawiewa grozą kaloryczną to uważam, że tak dobre jedzenie nie idzie w biodra :) Także śmiało zachęcam do wypróbowania, a jeżeli nie jesteście przekonani to można dać odchudzoną śmietanę. Chociaż wtedy mogą pojawić się grudki, a czas redukowania może się wydłużyć.



Przystawka z królika

Składniki (na 2 duże lub 3 małe porcje):
  • pokrojone na niewielkie kawałki mięso z 1 królika
  • 400 ml śmietany 30%, lub 18%
  • garść pokrojonych prawdziwków (u mnie mrożone)
  • natka pietruszki**
  • 1 duża cebula***
  • kasza kuskus
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy****

Przygotowanie:
  1. Pokroić cebulę w drobną kostkę i razem z mięsem wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem - podsmażyć
  2. Całość zalać śmietaną i trzymać na ogniu żeby śmietana nieco zgęstniała. Wtedy dodać grzyby, przyprawić do smaku solą i pieprzem i poddusić.
  3. W międzyczasie przygotować kuskus według instrukcji na opakowaniu
  4. Kiedy śmietana odpowiednio zgęstnieje (będzie przypominała sos) dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i jeszcze chwilkę zostawić na małym ogniu.
  5. Podawać z kuskusem.

10 komentarzy:

  1. kus-kus i królik! Ależ egzotycznie, ale podoba mi się :)
    Jadłam kiedyś królika, lubię jego mięso, spróbuję więc Waszej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, dano już nie jadłam królika, zazwyczaj robię go tradycyjnie w śmietanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy12/27/2013

      można tradycyjny przepis? :)

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł :) Taki obiad to ja bardzo chętnie zjem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie da rady. Przez kilkanaście lat miałam królika...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam trzeciego w życiu w tej chwili, ale i tak chętnie bym zjadła z tego przepisu;P

      Usuń
  5. Nie jadłem nigdy królika, ale chyba dzięki Tobie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja królika nigdy nie jadłam, ale w Lidu bywam i jak zobaczyłam Twoje zdjęcia to mam ochotę nawet teraz na królika i kuskus :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę zapamiętać ten przepis, bo czasem mam chęć na królika, a nie mam pomysłu, co z niego zrobić.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy4/24/2014

    sama śmietana do tego dania ma ponad 1000 kcal...

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP