Królik nas zachęcał już od jakiegoś czasu. Praktycznie za każdym razem kiedy byliśmy w Lidlu, on tez tam był :) Aż w końcu się zdecydowaliśmy. Mięso trochę jak z kurczaka, chociaż w smaku dużo bardziej delikatne. Potrawka z królika była więc idealna, a dodatek kuskusu trafiony w 10! Mimo, że daliśmy śmietanę 30% co zawiewa grozą kaloryczną to uważam, że tak dobre jedzenie nie idzie w biodra :) Także śmiało zachęcam do wypróbowania, a jeżeli nie jesteście przekonani to można dać odchudzoną śmietanę. Chociaż wtedy mogą pojawić się grudki, a czas redukowania może się wydłużyć.
Przystawka z królika
Składniki (na 2 duże lub 3 małe porcje):
Przygotowanie:
Przystawka z królika
Składniki (na 2 duże lub 3 małe porcje):
- pokrojone na niewielkie kawałki mięso z 1 królika
- 400 ml śmietany 30%, lub 18%
- garść pokrojonych prawdziwków (u mnie mrożone)
- natka pietruszki**
- 1 duża cebula***
- kasza kuskus
- sól, pieprz
- olej rzepakowy****
Przygotowanie:
- Pokroić cebulę w drobną kostkę i razem z mięsem wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem - podsmażyć
- Całość zalać śmietaną i trzymać na ogniu żeby śmietana nieco zgęstniała. Wtedy dodać grzyby, przyprawić do smaku solą i pieprzem i poddusić.
- W międzyczasie przygotować kuskus według instrukcji na opakowaniu
- Kiedy śmietana odpowiednio zgęstnieje (będzie przypominała sos) dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i jeszcze chwilkę zostawić na małym ogniu.
- Podawać z kuskusem.
kus-kus i królik! Ależ egzotycznie, ale podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś królika, lubię jego mięso, spróbuję więc Waszej wersji ;)
świetny pomysł, dano już nie jadłam królika, zazwyczaj robię go tradycyjnie w śmietanie:)
OdpowiedzUsuńmożna tradycyjny przepis? :)
UsuńCiekawy pomysł :) Taki obiad to ja bardzo chętnie zjem!
OdpowiedzUsuńNie da rady. Przez kilkanaście lat miałam królika...
OdpowiedzUsuńJa mam trzeciego w życiu w tej chwili, ale i tak chętnie bym zjadła z tego przepisu;P
UsuńNie jadłem nigdy królika, ale chyba dzięki Tobie spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńA ja królika nigdy nie jadłam, ale w Lidu bywam i jak zobaczyłam Twoje zdjęcia to mam ochotę nawet teraz na królika i kuskus :)
OdpowiedzUsuńMuszę zapamiętać ten przepis, bo czasem mam chęć na królika, a nie mam pomysłu, co z niego zrobić.:)
OdpowiedzUsuńsama śmietana do tego dania ma ponad 1000 kcal...
OdpowiedzUsuń