17.1.14

Mięsne kulki z oliwkami

Makaron to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Napisałam dań, bo obojętnie z czym by go podać zawsze będzie mi smakował. Dla urozmaicenia popularnego makaronu z mięsnymi kuleczkami polecam dodać do mięsa oliwki - dodają nowego smaku. Dodaliśmy i zielone i czarne, a nawet łyżeczkę kaparów. Do tego lekki (powiedzmy) sos śmietanowy z suszonymi pomidorami. To jedno z takich potraw, które oczy by jadły, a po nałożeniu na talerz okazuje się, że już w połowie jestem syta. 



Mięsne kulki z oliwkami

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 250 g mielonego mięsa
  • 5 zielonych oliwek
  • 5 czarnych oliwek
  • łyżeczka kaparów
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 dymka wraz z zieloną częścią
  • sól, pieprz
  • mała śmietana 18% do zup i sosów
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy

Przygotowanie:
  1. Mięso umieścić w garnku. Dodać do niego posiekane oliwki, kapary, dymkę, jajko, mąkę, sól, pieprz - wymieszać. 
  2. Z mięsa formować małe kuleczki (u nas wyszło ok 20) i ugotować w garnku lub głębokiej patelni.
  3. Na suchą patelnię wlać śmietanę, dodać pokrojone suszone pomidory - przyprawić do smaku solą i pieprzem i trzymać na ogniu do zredukowania się śmietany, co jakiś czas mieszając. 
  4. Kiedy śmietana się nieco zagęści dodać do sosu kulki mięsne i dusić. 
  5. Podawać z ulubionym makaronem.

6 komentarzy:

  1. Też jestem makaroniara :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne kluseczki, mniam :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Spaghetti z klopsikami kojarzy mi się z Zakochanym Kundlem, nieodzownie, nawet bez tego pomidorowego sosu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuje:) cudne są klopsiki z oliwkami. Ja do sosu dodaje troszkę czosnku i cebulki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy12/15/2015

    A czy sos musztardowy by pasował ? hmm

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP