Makaron to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Napisałam dań, bo obojętnie z czym by go podać zawsze będzie mi smakował. Dla urozmaicenia popularnego makaronu z mięsnymi kuleczkami polecam dodać do mięsa oliwki - dodają nowego smaku. Dodaliśmy i zielone i czarne, a nawet łyżeczkę kaparów. Do tego lekki (powiedzmy) sos śmietanowy z suszonymi pomidorami. To jedno z takich potraw, które oczy by jadły, a po nałożeniu na talerz okazuje się, że już w połowie jestem syta.
Mięsne kulki z oliwkami
Składniki (na 2-3 porcje):
Przygotowanie:
Mięsne kulki z oliwkami
Składniki (na 2-3 porcje):
- 250 g mielonego mięsa
- 5 zielonych oliwek
- 5 czarnych oliwek
- łyżeczka kaparów
- 1 małe jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 dymka wraz z zieloną częścią
- sól, pieprz
- mała śmietana 18% do zup i sosów
- kilka suszonych pomidorów z zalewy
Przygotowanie:
- Mięso umieścić w garnku. Dodać do niego posiekane oliwki, kapary, dymkę, jajko, mąkę, sól, pieprz - wymieszać.
- Z mięsa formować małe kuleczki (u nas wyszło ok 20) i ugotować w garnku lub głębokiej patelni.
- Na suchą patelnię wlać śmietanę, dodać pokrojone suszone pomidory - przyprawić do smaku solą i pieprzem i trzymać na ogniu do zredukowania się śmietany, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy śmietana się nieco zagęści dodać do sosu kulki mięsne i dusić.
- Podawać z ulubionym makaronem.
pyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńTeż jestem makaroniara :)
OdpowiedzUsuńPyszne kluseczki, mniam :>
OdpowiedzUsuńSpaghetti z klopsikami kojarzy mi się z Zakochanym Kundlem, nieodzownie, nawet bez tego pomidorowego sosu. ;)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje:) cudne są klopsiki z oliwkami. Ja do sosu dodaje troszkę czosnku i cebulki.
OdpowiedzUsuńA czy sos musztardowy by pasował ? hmm
OdpowiedzUsuń