27.3.14

Prosty, 4-składnikowy bigos

Bigos może być wieloskładnikowy, z wieloma dodatkami, dzięki którym każda spróbowana łyżka będzie miała inny, niesamowity smak. Ale może być również 4-składnikowy a przy tym równie pyszny. Taką jego prostszą wersję dziś rekomenduję.



Prosty, 4-składnikowy bigos

Składniki:
  • 200-250 g kiszonej kapusty
  • 200-250 g słodkiej kapusty
  • laska kiełbasy jałowcowej 
  • 2 łyżki koncentratu
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:
  1. Kiszoną kapustę wypłukać, pokroić i dodać do garnka. Zalać wodą i gotować. W tym czasie pokroić słodką kapustę i dodać do garnka. Uzupełnić w razie potrzeby wodą najlepiej na wysokość kapusty.
  2. Całość przyprawić szczyptą soli, pieprzem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości kapusty. 
  3. Kiedy kapusty będą miękkie i ilość wody znacząco się zredukuje dodać koncentrat pomidorowy, aby całość nabrała koloru i smaku; wymieszać. 
  4. Na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w talarki lub połówki talarków. Podsmażoną kiełbasę dodać do garnka, wymieszać. Potrzymać chwilę na ogniu, aby smaki nieco się połączyły.
  5. Ale jak to bigos najlepiej smakuje na dzień następny :)


7 komentarzy:

  1. Prosto i szybko! Tylko dla mnie wersja wegetariańska ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo, z dodatkiem słodkiej kapusty, jeszcze takiego nie jadłam, ale zastanawia mnie smak:)
    Noni faktycznie, 4 składniki są a bigos i tak ma swą głębię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię bigos, najbardziej zimą, świetnie rozgrzewa i syci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. heh, ale fajnie, bez tego całego stania przy garzeeeeee.....!

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze są najprostsze przepisy, Twój bigosik do schrupania:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosto i zdecydowanie,bez dodatkowych ceregieli:)ale też smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. już mi nikt nie wmówi że bigos to kupa roboty! właśnie wcinam swój!

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP