Bigos może być wieloskładnikowy, z wieloma dodatkami, dzięki którym każda spróbowana łyżka będzie miała inny, niesamowity smak. Ale może być również 4-składnikowy a przy tym równie pyszny. Taką jego prostszą wersję dziś rekomenduję.
Prosty, 4-składnikowy bigos
Składniki:
Przygotowanie:
Prosty, 4-składnikowy bigos
Składniki:
- 200-250 g kiszonej kapusty
- 200-250 g słodkiej kapusty
- laska kiełbasy jałowcowej
- 2 łyżki koncentratu
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
- Kiszoną kapustę wypłukać, pokroić i dodać do garnka. Zalać wodą i gotować. W tym czasie pokroić słodką kapustę i dodać do garnka. Uzupełnić w razie potrzeby wodą najlepiej na wysokość kapusty.
- Całość przyprawić szczyptą soli, pieprzem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości kapusty.
- Kiedy kapusty będą miękkie i ilość wody znacząco się zredukuje dodać koncentrat pomidorowy, aby całość nabrała koloru i smaku; wymieszać.
- Na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w talarki lub połówki talarków. Podsmażoną kiełbasę dodać do garnka, wymieszać. Potrzymać chwilę na ogniu, aby smaki nieco się połączyły.
- Ale jak to bigos najlepiej smakuje na dzień następny :)
Prosto i szybko! Tylko dla mnie wersja wegetariańska ;)
OdpowiedzUsuńOo, z dodatkiem słodkiej kapusty, jeszcze takiego nie jadłam, ale zastanawia mnie smak:)
OdpowiedzUsuńNoni faktycznie, 4 składniki są a bigos i tak ma swą głębię! :)
bardzo lubię bigos, najbardziej zimą, świetnie rozgrzewa i syci:)
OdpowiedzUsuńheh, ale fajnie, bez tego całego stania przy garzeeeeee.....!
OdpowiedzUsuńNajlepsze są najprostsze przepisy, Twój bigosik do schrupania:))
OdpowiedzUsuńProsto i zdecydowanie,bez dodatkowych ceregieli:)ale też smacznie:)
OdpowiedzUsuńjuż mi nikt nie wmówi że bigos to kupa roboty! właśnie wcinam swój!
OdpowiedzUsuń