Co tu dużo mówić - pierogi uwielbiam. Przede wszystkim w wersji wytrawnej, chociaż nasz niedawny farsz na słodko (ricotta z jabłkiem) również zasługiwał na uwagę.
Tym razem postawiliśmy na czerwoną soczewicę z fetą i suszonymi pomidorami. Zdecydowanie najintensywniejszym smakiem w tym trio okazały się te ostatnie. Farsz miał dobrą konsystencję, dobrze się kleił, a co za tym idzie pierogi dobrze się lepiły. Ugotowane pierogi polecam przypiec na patelni :)
źródło przepisu na ciasto: 1001 przepisów kuchnia polska. wyd. publicat
Pierogi z soczewicą, fetą i suszonymi pomidorami
Składniki:
ciasto (na ok 50 sztuk):
farsz (na ok 35 sztuki):
Tym razem postawiliśmy na czerwoną soczewicę z fetą i suszonymi pomidorami. Zdecydowanie najintensywniejszym smakiem w tym trio okazały się te ostatnie. Farsz miał dobrą konsystencję, dobrze się kleił, a co za tym idzie pierogi dobrze się lepiły. Ugotowane pierogi polecam przypiec na patelni :)
źródło przepisu na ciasto: 1001 przepisów kuchnia polska. wyd. publicat
Pierogi z soczewicą, fetą i suszonymi pomidorami
Składniki:
ciasto (na ok 50 sztuk):
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- pół szklanki letniej wody
farsz (na ok 35 sztuki):
- 35 g suchej czerwonej soczewicy
- 200 g fety
- 5 plastrów suszonych pomidorów z zalewy
Przygotowanie:
- W osolonej wodzie ugotować soczewicę według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną odcedzić i wystudzić.
- Do miski wrzucić oba rodzaje mąki, sól i jajko. Wlewając pomału wodę wyrabiać ciasto ręką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką. Druga możliwość: wszystkie składniki umieścić w malakserze, włączyć wysokie obroty i wyrabiać 2 minuty
- W tym czasie przygotować farsz: Pomidory drobno posiekać i połączyć najlepiej widelcem lub ręką z fetą i soczewicą.
- Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część przeznaczyć na rozwałkowanie, pozostałą część ciasta przykryć ściereczką. Przy rozwałkowaniu jeżeli ciasto będzie się przyklejało do stolnicy podsypywać mąką.
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki. Na środek każdego krążka nakładać niedużą kulkę farszu i zlepić brzegi. Ulepione pierogi układać na oprószoną mąką tacę.
- Pierogi gotować w osolonej wodzie. Wkładać na wrzącą wodę, po wypłynięciu na wierzch trzymać na ogniu jeszcze 3 minuty. Po wyjęciu z gorącej wody przerzucić do zimnej wody, co zapobiega sklejaniu.
- Przed podaniem można podpiec na patelni i podawać np z jogurtem naturalnym.
Uwielbiam pierogi w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńCo za pyszności! Nigdy nie próbowałam takiego zestawienia w pierogach, ale skoro uwielbiam je z kaszą kuskus lub makaronem, zapewne bym się zakochała :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę zrobić, wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńdzięki pełnoziarnistej mące mają ładny, ciemny kolor :)
OdpowiedzUsuńA nadzienie nowość totalna dla mnie, z takim się jeszcze nie spotkałam, ale jestem na tak :D
jas zamiast maki pszennej dam hmmm albo zmielone otreby albo make orkiszowa wyjdzie jeszcze zdrowiej :) dzieki za przepis ;)
OdpowiedzUsuńAleż dawno pieroga nie jadłam :) Smakowita wersja! Za to podpieczenie na patelni wielki plus :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam z soczewicą! Pysznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny pomysł na nadzienie, ciasto pierogowe bardzo interesujące. Chętnie skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńcudne nadzienie!
OdpowiedzUsuńCzy w przepisie jest błąd czy naprawdę wystarczy tylko 35 g soczewicy :)?
OdpowiedzUsuńto nie błąd. dokładnie tyle użyłam - ważone na wadze :) Ale tak jak jest w przepisie z ciasta wyjdzie ok 50 pierogów, a ten farsz starczy na ok 35 sztuk. Więc można zrobić nieco więcej farszu.
Usuń