5.3.14

Śniadaniowa jaglanka

Dawno nie było ciepłego śniadania. Dziś więc proponuję kaszę jaglaną na ciepło i na słodko. To moje drugie podejście do jaglanki i nie zakochałam się tak jak w kaszce kukurydzianej. No ale żeby się o czymś przekonać trzeba to ugotować a później zjeść. Chyba, że ma się to szczęście, że jest się tylko degustatorem :) 
Ale mam jeszcze jeden przepis do wypróbowania z kaszą jaglaną na słodko, a później już tylko na słono - tutaj też mam już pewien pomysł. 



Jaglanka z bananem i kiwi

Składniki (na 1 porcję):

Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać kilka razy zimną wodą. Następnie zalać mlekiem, dodać łyżeczkę miodu i gotować na małym ogniu aż kasza będzie miękka i wsiąknie większość mleka. Od czasu do czasu mieszać.
  2. Na patelnię wrzucić pokrojonego w plastry banana, polać miodem i trzymać na patelni aż banan zmięknie, przewracać kawałki banana, żeby nie przywarły.
  3. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki, pokroić kiwi, dodać banana. 


14 komentarzy:

  1. jaglankę uwielbiam na wodzie z jabłkiem i cynamonem!
    Ale twoje dodatki: kiwi, banan-to musi być coooś dobrego ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju śniadań "na mleku", do tej pory głównie płatków owsianych. "Jaglanka" będzie miłą odmianą, dzięki za przepis! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja głównie jem płatki owsiane na śniadanie, a przecież kasza jaglana to najzdrowsza kasza pod słońcem. Muszę zacząć zmieniać swe śniadania. A po za tym tym przewyższa kukurydzianą, że nie słyszałam, by proso było modyfikowane a kukurydza niestety jest.
    Takie śniadanie tez przypadło by mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaglankę właśnie też uwielbiam z bananami! Jest w tedy taka lepka ,otulająca i słooodka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Próbuj, przekonuj się. Najlepiej ugotuj ją na sypko ;) Być może znajdziesz u mnie inspirację - jest tego multum :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ona apetycznie wygląda! Chyba będzie musiała niebawem zagościć w mojej śniadaniowej miseczce, bo bardzo dawno jej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie wygląda super i bardzo smacznie...
    Ale powiadasz, że kukurydziana mocniej podbiła Twoje serce?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. kukurydzianą trochę mniej lubię, ale jaglaną na pewno chętnie zajadam na śniadania, szczególnie tak podana pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja uwielbiam jaglankę ugotowaną na wodzie (do wchłonięcia) z łychą masła orzechowego i miodu, taka dla mnie najpyszniejsza :) Polecam spróbować

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, dziękuję, dziękuję :) :*

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP