6.3.14

Placki otrębowe

A więc chciałam zrobić naleśniki, bo ochotę miałam straszną od dłuższego już czasu. Na wprost mnie na półce stały otręby żytnie i wtedy wpadł mi do głowy pomysł, że przecież mogę zrobić takie naleśniki. Nie do końca przemyślałam sprawę, bo dałam dużo otrąb, mało mąki; a powinnam była zrobić odwrotnie - wtedy pewnie zachowałyby swoją naleśnikową lekkość. Jednak nic straconego; w zamian za naleśniki miałam dużych rozmiarów placki. Nazywam je plackami, a nie naleśnikami bo są po prostu cięższe i bardziej zbite. Za to na uspokojenie moich naleśnikowych smaków jeszcze przyjdzie pora :)



Placki otrębowe

Składniki (na ok. 6 dużych placków):
  • 1 szklanka otrębów żytnich
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/4-1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • brązowy cukier/miód
  • olej rzepakowy do smażenia
  • opcjonalnie: owoce, biały ser

Przygotowanie:
  1. W garnku wymieszać ze sobą otręby, mleko i jajko. Kiedy ciasto będzie zbyt rzadkie dodawać mąkę (ciasto powinno mieć gęstość ciasta naleśnikowego). Dodać sodę, cukier/miód i wymieszać.
  2. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. 
  3. Podawać z białym serem i owocami. Ponieważ placki są dość ciężkie najlepiej wybrać mocno soczyste owoce. 



13 komentarzy:

  1. zapisuję, bo na pewno muszę zrobić!! :)
    Wyglądają obłędnie, do tego otrębowe, podać z syropem-omonom.. i tak pięknie się usmażyły!

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Fajne wykorzystanie dla otrębów zalegających w szafce ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię je- ale mam ochotę na takie placuszki !! :D Ostatnio robiłam podobne z mąki kukurydzianej- pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ! Proste i szybkie, coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie duże placuchy! Jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie placuszki :) Zdrowe, smaczne, a jeszcze jakie sycące! W końcu mnóstwo w nich błonnika. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie przepadam za otrębami, ale placki uwielbiam, także myślę, że i w takim wydaniu otręby bym polubiła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mogą być otręby pszenne?

    OdpowiedzUsuń
  10. wrąbałabym, jakby mi ktoś zrobił;p

    OdpowiedzUsuń
  11. Składniki mam, a patelnia moja czeka na mnie;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP