Dawno nie było ciepłego śniadania. Dziś więc proponuję kaszę jaglaną na ciepło i na słodko. To moje drugie podejście do jaglanki i nie zakochałam się tak jak w kaszce kukurydzianej. No ale żeby się o czymś przekonać trzeba to ugotować a później zjeść. Chyba, że ma się to szczęście, że jest się tylko degustatorem :)
Ale mam jeszcze jeden przepis do wypróbowania z kaszą jaglaną na słodko, a później już tylko na słono - tutaj też mam już pewien pomysł.
Jaglanka z bananem i kiwi
Składniki (na 1 porcję):
Przygotowanie:
Ale mam jeszcze jeden przepis do wypróbowania z kaszą jaglaną na słodko, a później już tylko na słono - tutaj też mam już pewien pomysł.
Jaglanka z bananem i kiwi
Składniki (na 1 porcję):
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki miodu
- 1 banan
- kilka plasterków suszonego kiwi
Przygotowanie:
- Kaszę opłukać kilka razy zimną wodą. Następnie zalać mlekiem, dodać łyżeczkę miodu i gotować na małym ogniu aż kasza będzie miękka i wsiąknie większość mleka. Od czasu do czasu mieszać.
- Na patelnię wrzucić pokrojonego w plastry banana, polać miodem i trzymać na patelni aż banan zmięknie, przewracać kawałki banana, żeby nie przywarły.
- Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki, pokroić kiwi, dodać banana.
jaglankę uwielbiam na wodzie z jabłkiem i cynamonem!
OdpowiedzUsuńAle twoje dodatki: kiwi, banan-to musi być coooś dobrego ;D
Jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju śniadań "na mleku", do tej pory głównie płatków owsianych. "Jaglanka" będzie miłą odmianą, dzięki za przepis! :-)
OdpowiedzUsuńJa głównie jem płatki owsiane na śniadanie, a przecież kasza jaglana to najzdrowsza kasza pod słońcem. Muszę zacząć zmieniać swe śniadania. A po za tym tym przewyższa kukurydzianą, że nie słyszałam, by proso było modyfikowane a kukurydza niestety jest.
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie tez przypadło by mi do gustu.
Jaglankę właśnie też uwielbiam z bananami! Jest w tedy taka lepka ,otulająca i słooodka! :)
OdpowiedzUsuńPróbuj, przekonuj się. Najlepiej ugotuj ją na sypko ;) Być może znajdziesz u mnie inspirację - jest tego multum :]
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńJak ona apetycznie wygląda! Chyba będzie musiała niebawem zagościć w mojej śniadaniowej miseczce, bo bardzo dawno jej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie wygląda super i bardzo smacznie...
OdpowiedzUsuńAle powiadasz, że kukurydziana mocniej podbiła Twoje serce?:)
w wersji na słodko tak.
Usuńkukurydzianą trochę mniej lubię, ale jaglaną na pewno chętnie zajadam na śniadania, szczególnie tak podana pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńJaglanka <3 Mniam
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam jaglankę ugotowaną na wodzie (do wchłonięcia) z łychą masła orzechowego i miodu, taka dla mnie najpyszniejsza :) Polecam spróbować
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten blog :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)
dziękuję, dziękuję, dziękuję :) :*
Usuń