15.7.14

Leciutkie, warzywne leczo

Pomimo tego, że w okresie letnim moim najpyszniejszym obiadem są gotowane młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym + mizeria/fasolka szparagowa/marchewka z groszkiem to innych warzyw też wypadałoby spróbować. Zwłaszcza, że jest ich teraz ogrom. Okazuje się, że chodzą za mną smaki różnakie a w efekcie i tak po zjedzeniu małej miseczki ciągnie mnie do czegoś zimnego, mlecznego, owocowego. Latem każdy posiłek powinniśmy nazywać deserem. 
Wracając jednak do warzyw - z tego w co udało mi się zaopatrzyć lodówkę zrobiłam leczo, bo to właśnie ten smak, który mnie męczył od jakiegoś czasu :) W przepisie można użyć pomidorów z puszki (takich użyłam ja, lub świeżych). Leczo jest lekkie, bezmięsne i dla jednej osoby wystarczy na 2-3 dni. 



Leciutkie, warzywne leczo

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona
  • 1 cebula
  • 3-4 duże pieczarki
  • mała cukinia
  • 2-3 małe ziemniaki
  • pół puszki pomidorów lub 3 świeże
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Przygotowanie:
  1. Papryki, cebulę i ziemniaka pokroić w kostkę - mniejsze lub większe, według uznania, pieczarki w talarki.
  2. Posolone warzywa podsmażyć na patelni z 2 łyżkami oleju rzepakowego. Pod koniec smażenia warzywa posypać słodką papryką, wymieszać i potrzymać na ogniu jeszcze 1-2 minuty. 
  3. Z patelni warzywa przerzucić do garnka, zalać szklanką wody i gotować do miękkości warzyw. Uważając, aby cała woda nie wyparowała. 
  4. 10-15 minut przed zdjęciem warzyw z ognia dodać pomidory z puszki, lub świeże pokrojone na mniejsze kawałki. Przyprawić całość solą i pieprzem do smaku.  Zdjąć kiedy pomidory zmiękną i puszczą sok. 
  5. Podawać z chlebem lub kaszą. U mnie gryczana biała.



Cukinia 2014

10 komentarzy:

  1. a ja dodaję jeszcze marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam... wygląda bardzo apetycznie i ta kasza do tego, na pewno jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bez papryki i cały gar mogę zjeść! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. takie dania lubię latem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Leczo to smak dzieciństwa ;) Z ryżem albo chlebem, obowiązkowo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie warzywne kociołki, można dodać do nich dużo różnych warzywek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ojj, uwielbiamy leczo, niebawem jakieś ukręcę....no i mam tak samo, ziemniaki, jajko, fasolka i kefir, raj!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od dłuższego czasu przymierzam się zrobić leczo, ale w końcu się skusze. :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP