6.12.15

Szarlotka na kruchym spodzie

Okazuje się, że mój mąż to nie tylko świetny kucharz, który nie rzadko ratuje moje potrawy z opresji, ale również dobry cukiernik. Od dłuższego czasu prosił mnie, żebym zrobiła szarlotkę na kruchym cieście. Robiłam więc wiele razy, ale na cienkim spodzie i niby mu smakowała, ale to jednak nie było to na co naprawdę miał ochotę. Więc zabrał się za ciasto sam - efekt wspaniały. Mega kruche, grube ciasto i słodko-kwaśne jabłka.




Szarlotka na kruchym spodzie

Składniki (blacha 23x33cm)
  • 4,5 szklanki mąki
  • 1 kostka zimnego masła + 20 g do jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek (1 całe, 4 osobno białka i żółtka)
  • 2 kg jabłek
  • cynamon
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier. Wbić 1 całe jajko i 4 żółtka - wyrobić ciasto. Jeżeli będzie za suche dolać odrobinę wody.
  2. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki.
  3. Jabłka obrać, pokroić w drobne części, dodać cukier puder i cynamon. Smażyć (najlepiej w garnku) na maśle do miękkości. Ostudzić.
  4. Ciasto wyjać z lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 części ciasta rozwałkować  i wyłożyć na spód blachy. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180* przez ok 15 minut. 
  5.  Białka ubić z odrobiną cukru pudru na sztywną pianę
  6. Na podpieczony spód wyłożyć masę z jabłek, przykryć ją pianą z białek. Na górę zetrzeć na tarce o grubych okach pozostałą część ciasta.
  7. Całość piec w 180* ok 40 minut


6 komentarzy:

  1. o nie.. na grubym?! toć to moja miłość <3
    może poczęstujesz kawałkiem? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. och <3 jabłka i kruchy spód, no i kruszonka , jadę <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy8/16/2016

    a gdzie ta szklanka cukru?!!!!! pewnie do ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, masz rację. Już dopisuję.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP