4.6.16

Owsiana szarlotka fit

Czasami przerwy w pracy nie mogę doczekać się z dwóch powodów. Nie tylko tego oczywistego, że można złapać chwilę oddechu, odpocząć od ciągle powtarzanych regułek, ale też dlatego, że czeka na mnie najpyszniejsza przekąska. Takie proste ciasta obok ciasteczek sprawdzają się idealnie. Miłością ogromną darzę jabłeczniki, niestety najbardziej te z lukrem. Zresztą w ogóle uwielbiam wszystko z lukrem pączki, drożdżówki, serniki czy właśnie jabłeczniki... trochę mnie poniosło, przecież ja tego w ogóle nie jem :) Nie jem, ale smak pamiętam i czasami tęsknię, ale jak zatęsknie z całych sił to na pączka z lukrem się skuszę. Ostatecznie lepiej mieć więcej cm w biodrach niż być zgorzkniałym, wiecznie odrzucającym zachcianki na bok człowiekiem. Wrócę jednak do głównego tematu - jabłecznika. Choć wersja standardowa na kruchym cieście ze słodkimi jabłuszkami jest iście przyjemna tak ta wersja owsiana również dostarcza wiele przyjemności! Musicie spróbować koniecznie, zwłaszcza że nie ma tutaj ani grama mąki. 



Owsiana szarlotka fit

Składniki (forma 24 x21 cm)::
  • 0,5 kg jabłek
  • 3 szklanki (300g) płatków owsianych
  • 50 g melonych orzechów 
  • 20 g masła +1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g oleju kokosowego (0,5 szklanki po rozpuszczeniu)
  • 80 g cukru, lub więcej według upodobań
  • 100 g musu jabłkowego - 3 spore łyżki
Przygotowanie:
  1. Jabłka obrać, pokroić na małe kosteczki. Wrzucić do garnka z masłem i cynamonem - prażyć aż jabłka będą miękkie. Jeżeli podczas prażenia nie puszczą dużo soku dolać trochę wody.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180*
  3. 1,5 szklanki płatków owsianych zmielić na mąkę i wymieszać z pozostałymi, całymi płatkami i mielonymi orzechami. Dodać rozpuszczony i lekko przestudzony olej, mus jabłkowy i cukier. Wyrobić ciasto najlepiej robotem (ciasto nie będzie jak klasyczne kruche, ale po zgnieceniu w dłoniach powinno się sklejać).
  4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać na nią ok 3/4 porcji ciasta i starannie dociskając wyścielić nim dno formy. Ciasto podpiec w piekarniku przez 20 minut. 
  5. Na podpieczone ciasto wyłożyć uprażone jabłka, górę posypać pozostałą częścią ciasta i piec jeszcze przez 30 minut, aż góra się przyrumieni. 
  6. Można jeść na ciepło, ale przy krojeniu będzie się mocno kruszyło. Lepiej kroi się przestudzone.

22 komentarze:

  1. Coś czuję, że ten jabłecznik stanie się też jedną z moich ulubionych przekąsek! Uwielbiam wszystko, co ma związek z szarlotką, no i płatki owsiane również! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :) Faktycznie idealnie nada się do pracy jako przekąska :) I to zdrowa przekąska, chociaż zastanawia mnie ta ilość cukru. Jabłka są same w sobie słodkie, czy jeżeli dodam o połowę mniej cukru, to ciasto nadal będzie tak dobre, czy będzie bardziej kwaśne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy7/24/2016

      Ja spróbuję bez cukru. Dodam suszone daktyle :)

      Usuń
    2. Anonimowy10/29/2016

      Ja dalam miod, 2 lyzki.

      Usuń
  3. za którymś razem jak je piekłam dałam 60 g cukru, było mniej słodkie i rozkoszne ale równie dobre. JAbłka owszem są słodkie, ale dobrze jak ciasto chociaż trochę też jest słodkie. Teoretycznie możesz też zmniejszyć ilość o połowę i np posypać lekko cukrem po górze to powinno się fajnie skarmelizować w piecu i dodać słodkości

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam takie szybkie jabłeczniki zwane crumblami- dla Lubego ze zwykłej mąki a dla siebie z razowej i to mi idealnie nie podchodziło- ale z płatkami owsianymi na pewno wyjdzie przepyszne i takie jakie właśnie oczekuję! chrupiące i bez tej lekkiej goryczki razowej mąki! ps mam to szczęście że za lukrem nie tęsknię bo go nie lubię hehe

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy6/19/2016

    można zamiast mielonych orzechów dodać mielone migdały?

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis o wiele zdrowszy od klasycznej szarlotki, z pewnoscią wykorzystam w kuchni.
    Pozdrawiam, http://muuooaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy7/29/2016

    Na jak dużą blachę jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  8. Co mogę dać do ciasta jesli nie mam musu? Można pominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak nie dasz musu to Ci się ciasto nie sklei. Możesz zastąpić zblendowanym bananem (tylko zblendowanym, nie rozgniecionym widelcem), albo po prostu jajkiem :)

      Usuń
    2. Anonimowy10/29/2016

      Ja dalam powidla sliwkowe domowe.

      Usuń
  9. Czy mogłabym czymś zastąpić brązowe masło?
    Kaja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brązowe masło to błąd w druku, chodzi o zwykłe masło

      Usuń
  10. Anonimowy10/29/2016

    Robilam wczoraj, dzis sprobowalam. Jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy moge zastapic olej kokosowy rzepakowym?

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP