Czasami przerwy w pracy nie mogę doczekać się z dwóch powodów. Nie tylko tego oczywistego, że można złapać chwilę oddechu, odpocząć od ciągle powtarzanych regułek, ale też dlatego, że czeka na mnie najpyszniejsza przekąska. Takie proste ciasta obok ciasteczek sprawdzają się idealnie. Miłością ogromną darzę jabłeczniki, niestety najbardziej te z lukrem. Zresztą w ogóle uwielbiam wszystko z lukrem pączki, drożdżówki, serniki czy właśnie jabłeczniki... trochę mnie poniosło, przecież ja tego w ogóle nie jem :) Nie jem, ale smak pamiętam i czasami tęsknię, ale jak zatęsknie z całych sił to na pączka z lukrem się skuszę. Ostatecznie lepiej mieć więcej cm w biodrach niż być zgorzkniałym, wiecznie odrzucającym zachcianki na bok człowiekiem. Wrócę jednak do głównego tematu - jabłecznika. Choć wersja standardowa na kruchym cieście ze słodkimi jabłuszkami jest iście przyjemna tak ta wersja owsiana również dostarcza wiele przyjemności! Musicie spróbować koniecznie, zwłaszcza że nie ma tutaj ani grama mąki.
Owsiana szarlotka fit
Składniki (forma 24 x21 cm)::
Owsiana szarlotka fit
Składniki (forma 24 x21 cm)::
- 0,5 kg jabłek
- 3 szklanki (300g) płatków owsianych
- 50 g melonych orzechów
- 20 g masła +1 łyżeczka cynamonu
- 100 g oleju kokosowego (0,5 szklanki po rozpuszczeniu)
- 80 g cukru, lub więcej według upodobań
- 100 g musu jabłkowego - 3 spore łyżki
Przygotowanie:
- Jabłka obrać, pokroić na małe kosteczki. Wrzucić do garnka z masłem i cynamonem - prażyć aż jabłka będą miękkie. Jeżeli podczas prażenia nie puszczą dużo soku dolać trochę wody.
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- 1,5 szklanki płatków owsianych zmielić na mąkę i wymieszać z pozostałymi, całymi płatkami i mielonymi orzechami. Dodać rozpuszczony i lekko przestudzony olej, mus jabłkowy i cukier. Wyrobić ciasto najlepiej robotem (ciasto nie będzie jak klasyczne kruche, ale po zgnieceniu w dłoniach powinno się sklejać).
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać na nią ok 3/4 porcji ciasta i starannie dociskając wyścielić nim dno formy. Ciasto podpiec w piekarniku przez 20 minut.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć uprażone jabłka, górę posypać pozostałą częścią ciasta i piec jeszcze przez 30 minut, aż góra się przyrumieni.
- Można jeść na ciepło, ale przy krojeniu będzie się mocno kruszyło. Lepiej kroi się przestudzone.
Taka zdrowa wersja- super.
OdpowiedzUsuńSmacznie! :-)
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że ten jabłecznik stanie się też jedną z moich ulubionych przekąsek! Uwielbiam wszystko, co ma związek z szarlotką, no i płatki owsiane również! :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Faktycznie idealnie nada się do pracy jako przekąska :) I to zdrowa przekąska, chociaż zastanawia mnie ta ilość cukru. Jabłka są same w sobie słodkie, czy jeżeli dodam o połowę mniej cukru, to ciasto nadal będzie tak dobre, czy będzie bardziej kwaśne?
OdpowiedzUsuńJa spróbuję bez cukru. Dodam suszone daktyle :)
UsuńJa dalam miod, 2 lyzki.
Usuńza którymś razem jak je piekłam dałam 60 g cukru, było mniej słodkie i rozkoszne ale równie dobre. JAbłka owszem są słodkie, ale dobrze jak ciasto chociaż trochę też jest słodkie. Teoretycznie możesz też zmniejszyć ilość o połowę i np posypać lekko cukrem po górze to powinno się fajnie skarmelizować w piecu i dodać słodkości
OdpowiedzUsuńrobiłam takie szybkie jabłeczniki zwane crumblami- dla Lubego ze zwykłej mąki a dla siebie z razowej i to mi idealnie nie podchodziło- ale z płatkami owsianymi na pewno wyjdzie przepyszne i takie jakie właśnie oczekuję! chrupiące i bez tej lekkiej goryczki razowej mąki! ps mam to szczęście że za lukrem nie tęsknię bo go nie lubię hehe
OdpowiedzUsuńmożna zamiast mielonych orzechów dodać mielone migdały?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej
UsuńSuper przepis o wiele zdrowszy od klasycznej szarlotki, z pewnoscią wykorzystam w kuchni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, http://muuooaa.blogspot.com/
Na jak dużą blachę jest przepis?
OdpowiedzUsuńmalutką - forma 24 x21 cm
UsuńCo mogę dać do ciasta jesli nie mam musu? Można pominąć?
OdpowiedzUsuńjak nie dasz musu to Ci się ciasto nie sklei. Możesz zastąpić zblendowanym bananem (tylko zblendowanym, nie rozgniecionym widelcem), albo po prostu jajkiem :)
UsuńJa dalam powidla sliwkowe domowe.
UsuńCzy mogłabym czymś zastąpić brązowe masło?
OdpowiedzUsuńKaja
brązowe masło to błąd w druku, chodzi o zwykłe masło
UsuńRobilam wczoraj, dzis sprobowalam. Jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńCzy moge zastapic olej kokosowy rzepakowym?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńNajlepsza szarlotka jaka jadłam. Zrobiłam z większej porcji bo z 0,5 kg płatków i wyszła duża blacha. Dałam też dużo więcej jabłek i jajka zamiast musu. Przepyszna, kwaskowata i chrupiąca. Od teraz będę tylko taka pięć, szczególnie że dzieciom też bardzo smakowała 😋
OdpowiedzUsuń