9.11.16

Proste bananowo-kokosowe biszkopciki

Jeżeli miałabym określić te ciastka to byłoby to coś na pograniczu kokosanki z biszkoptem. Bo z jednej strony kokos jest mocno dominujący, a z drugiej są delikatne jak biszkopt. Do tego wszystkiego gdzieś tam z tyłu przebija się smak banana. A żeby zachęcić Was do nich jeszcze bardziej dodam, że mają bardzo okrojony skład, tylko to co niezbędne. Po drugie zaś bardzo łatwo można przerobić je na bezglutenowe a nawet wegańskie - mąkę orkiszową wystarczy zastąpić mieszanką mąk bezglutenowych a jajko np drugim bananem. 



Bananowo-kokosowe biszkopciki

Składniki:

  • 150 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • opcjonalnie kolorowa posypka, kuleczki
Przygotowanie:
  1. Mąkę kokosową wymieszać z kokosową i cukrem.
  2. Banana obrać ze skórki i zblendować (nie rozgniatać widelcem). Wymieszać z jajkiem. 
  3. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać do połączenia się składników.
  4. Z masy formować okrągłe ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można ozdobić kolorową posypką) i piec około 20-25 minut do zrumienienia w 180*


7 komentarzy:

  1. a ja nie mogę się przekonać do mąki kokosowej, strasznie suche mi wypieki z niej wychodzą:( albo jak mam takie wrażenie, w każdym razie 2 paczki mąki leżą i żałuję że uległam promocji i kupiłam aż dwie bo pewnie przeterminują się zanim znowu coś upiekę...nie masz takich przejść z tą mąką? widzę że często jej używasz, może po prostu mi jakoś nie podeszła....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mąkę kokosową robię sama, po prostu mielę płatki. Może ona wtedy zachowuje się inaczej niż ta kupna.

      Usuń
    2. Anonimowy12/14/2016

      A płatki to co innego niż wiórki? Ja robiłam mąkę kokosową z jakiegoś przepisu, to mąka była "odpadkami" po tłustym mleku kokosowym, dodatkowo jeszcze wysuszonymi w piekarniku i zmielonymi/

      Usuń
    3. jak wpiszesz w google płatki kokosowe i wiórki kokosowe to zobaczysz różnicę :)
      ja swoją "mąkę" robiłam z wysuszonych w piekarniku wiórek

      Usuń
  2. Anonimowy11/17/2016

    Czy mogę zamienić mąkę kokosową na pszenną, orkiszową lub owsianą? Nie lubię smaku kokosa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, ale one już wtedy nie będą takie miękkie.
      Jeżeli nie lubisz kokosa proponuję wypróbować jakiś inny przepis stąd: http://lekkibrzusio.blogspot.de/p/desery.html

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP