4.7.17

Owsiana tarta ze szpinakiem

Ostatnio wszystko jest jakoś na NIE. Pogoda kiepska, bo pada, bo wieje i zimno. Pies mi się po pięciu latach buntuje. W jednym tygodniu kupa w łazience, w drugim tygodniu obsikane łóżko. Chodzi za mną krok w krok, mam z nim gorzej niż kobieta karmiąca. Ćwiczę i ćwiczę, a na wadze z dnia na dzień coraz więcej (chociaż tego już chyba znalazłam przyczynę i teraz sprawdzam). Wczoraj spektakularnie spadłam z rowera, efekt: przód prawej łydki zdarty, czerwony i opuchnięty tak jakby mi dodatkowy mięsień wyrósł, a na tyle lewej mam ogromnego siniaka. Rower na szczęście cały, spodnie też, bo byłam w szortach. Myślę zbyt intensywnie i wpadam w zadumę nad swoim życiem. W którą stronę pójść, czy coś zmnienić, jak zmienić to co, jakie będą tego konswkwencje. Gdzie czeka na mnie szczęście i co zrobić żeby się z nim nie rozminąć... Chyba potrzebuję wakacji! 


Owsiana tarta ze szpinakiem

Składniki:

Spód:
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g płatków owsianych zmielonych lub otrębów owsianych
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 80 g masła
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
Farsz:
  • 250 g sera typu bryndza lub typu bałkańskiego
  • 150 g zblanszowanego szpinaku
  • 6 dużych pieczarek
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
Przygotowanie:
  1. Płatki i mąkę wymieszać, dodać masło pokrojone w małe kawałki, jogurt i wyrobić ciasto. Najlepiej rękoma. Formę na tartę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Dno i ścianki formy wyścielić ciastem. Podpiec w piekarniku około 15-20 minut. Ostudzić.
  2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone pieczarki, posolić. Dodać szpinak i starty na tarce czosnek. Potrzymać na ogniu kilka minut. Po tym czasie dodać pokruszony ser. Mieszać aż ser się rozpuści i zagęści farsz. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
  3. Farsz przełożyć na owsiane dno tarty i zapiekać kolejne 20 minut, aż góra się zetnie. 

12 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta tarta musi być przepyszna!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi i wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię tartę ale takiej wersji jeszcze nie jadłam. Muszę w najbliższym czasie zrobić sobie takie danie i spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne jest to danie, spróbowałam zrobić chociaż nie byłam pewna czy wyjdzie. Na szczęście się udało. Teraz przygotuje ją znowu dla znajomych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny ni to deser, ni to danie :D Grunt że smaczne, muszę w week znów znaleźć chwilę żeby ją upiec. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. W końcu znalazłem idealny posiłek po treningowy. Jedzenie osobno owsianki i warzyw do najprzyjemniejszych nie należy a w tym połączeniu jest smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smaczne i pyszne danie. Warto sobie przetestować jak smakuje jak ktoś lubi szpinak na pewno się nie zawiedzie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam tartę na prawdę muszę zrobić ze szpinakiem spróbuje sobie właśnie ten przepis bo przepysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  10. super sprawa, tarte pierwszy raz jadłem niedawno gdy moja dziewczyna ją zrobiła, na prawde jest pyszna do tego szpinak i kurczak bo niestety jestem wielkim fanem mięsa, ale twoja tarta wygląda super smacznie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapowiada się świetnie, na pewno wypróbuję jeszcze w tym tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetycznie to wygląda, często mam klientów którzy są strasznymi niejadkami, moim zdanie w duzej mierze jest to wina rodziców którzy nie przekonują dzieci do nowych smaków taki jak np. tarta ciato jest bardzo dobre a reszta zależy od farszu, osoby takie zazwyczaj jedzą to samo, a najdziwniejsze jest to że pizze każdy lubi i nie bali się jej spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP