Proszę Państwa! stała się rzecz straszna - przeszłam na dietę. W zasadzie nie dietę, a post, czyli dla bloga jeszcze gorzej. Bo co tu za przepis można wyczarować kiedy do wyboru ma się na oko 20 rodzajów warzyw i zaledwie 2 owoce. A jak już nawet wyczaruje to jedynymi odbiorcami takiej treści będą osoby, które również poszczą, bo "zwykły" człowiek nic ekscytującego tutaj nie ujrzy. Jedynym ratunkiem jest fakt, że mąż mój z postu nie korzysta, więc dla niego mogłabym coś upiec. Póki co ratuję się jednak tym co spisane na kartce, a czego jeszcze nie zdążyłam zamieścić.
Dziś padło na szybki, bardzo letni deser.
Deser owocowy z kokosowym kremem
Składniki (4 porcje):
Dziś padło na szybki, bardzo letni deser.
Deser owocowy z kokosowym kremem
Składniki (4 porcje):
- puszka schłodzonego mleczka kokosowego
- 3 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki miodu
- 400 g truskawek
- pół świeżego ananasa
- 60 g daktyli
Przygotowanie:
- Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 15 minut, do zmiękczenia.
- Truskawki i ananasa pokroić na kawałki. Wsypać do pucharków.
- Śmietankę z mleczka kokosowego (tylko stałą część!) zmiksować z jogurtem i miodem. Przełożyć do pucharków.
- Odlać wodę z daktyli i zblendować dokładnie daktyle, dodając płynną część z mleczka kokosowego. Powstanie daktylowy sos, którym można polać deser.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńMuszę taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńcenne wskazówki na tym blogu
OdpowiedzUsuń