3.7.18

Omlet twarogowy

Placuszki na śniadanie kocham nad życie, ale wymagają jednak więcej czasu niż omlety. A dobry omlet może takie placuszki bardzo przypominać. Popatrzcie tylko na te zdjęcia, wydaje mi się, że taką puszystość omlet uzyskał za sprawą napowietrzenia masy przy blendowaniu. 

Omlet twarogowy

Składniki (2 porcje, patelnia 20 cm):
  • 70 g półtłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki orkiszowej - 20 g
  • 2 łyżki otrębów owsianych - 15 g
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zblendować na jednolitą masę. 
  2. Smażyć na natłuszczonej patelni, na małym ogniu pod przykryciem z obu stron, do zrumienienia. 

Wartość odżywcza dla 1 porcji - 143 g
kalorie: 222
B: 20,14
T:  11,22
W: 12,42




3 komentarze:

  1. bardzo lubię połączenie twarogu z jajkami we wszelkiego rodzaju plackach czy omletach - pyszny przepis, takim daniem miło rozpocząć dzień

    OdpowiedzUsuń
  2. Super!
    Idealny posiłek na lato...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam omletów w słodkiej wersji :) Z reguły robię na wytrawnie, ale na takie z chęcią bym się połasiła.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP