Od rana myślałam o cieście czekoladowym, ale nie kupiłam wczoraj żadnych owoców, a te które oferują w supermarketach zostawiają wiele do życzenia. Poza tym ich cena nie maleje ze spadkiem ich jakości. Przyszło więc szukać czegoś innego i wtedy natrafiłam na spis przepisów, które zawsze wychodzą. Kiedy rzuciłam hasło ciasto cytrynowe zobaczyłam błysk w oku mojego chłopaka więc postanowione. Piekę! (mimo, że brzusio lekki od tego ciasta nie będzie)
p.s znika w zawrotnym tempie.
Ciasto cytrynowe z makiem (źródło: kwestiasmaku)
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 200 g brązowego cukru (najlepiej drobnego)
- 3 jajka + 1 żółtko
- 4 cytryny, skórka i sok
- 2 łyżki maku
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Polewa:
- sok z połówki cytryny
- 50g cukru pudru
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysty krem (około 8 minut).
- W drugiej misce lekko ubić jajka i żółtko. Wlewać je małymi porcjami do utartego masła, ciągle miksując.
- Dodać skórkę i sok z cytryny oraz mak. Delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez około 60 minut lub nieco dłużej, aż patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Piec aż ciasto będzie lekko brązowe.
- Polewa: Cukier i sok z cytryny należy podgrzewać razem w rondelku, mieszać przez około 3 minuty, aż powstanie syrop (nie zagotowywać). . Polać po cieście
mmm napewno przepyszne i orzeźwiające :)
OdpowiedzUsuńświetne zdjęcia!
Uwielbiam wszystko, co ma w sobie cytrynę. ;) Proszę o kawałek takiego ciacha! :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy też miałam błysk w oku, kiedy zobaczyłam to ciasto, bo wygląda pysznie! Raz na jakiś czas można sobie zaserwować coś "ciężkiego na brzuszek" :) Ja np. dzisiaj do śniadania zjadłam jagodową muffinkę :) Faktycznie, to chyba oglądanie śniadań innych bloggerów tak na mnie wpłynęło :)
OdpowiedzUsuńStep, talerzyk widze juz pusty :D na sam widok ciasta poleciala mi slinka!!pewnie jest pyszne i wilgotne...mniam
OdpowiedzUsuńZ makiem? Ciekawie! Muszę odkopać w zapasach Mamy mak :)
OdpowiedzUsuń