Tak naprawdę jest to jedno z pierwszych dań, które zrobiłam na tego bloga, ale nie zamieściłam, bo wpadłam w szał gotowania i zawsze coś innego było bardziej na bieżąco.
Wiadomo, że fasolka szparagowa najlepiej smakuje z masełkiem i bułką tartą, zaś ziemniaki -pokrojone na talarki i odgrzewane na patelni. Dlaczego by tego jakoś nie połączyć, pomijając oczywiście niektóre kwestie. Smaku dodaje curry w proszku, a wyrazistości ostra papryczka.
Przepis wędruje do akcji z filozofią smaku - warzywa strączkowe.
Fasolka szparagowa z ziemniakami w curry
Składniki (na 1 osobę)
Wiadomo, że fasolka szparagowa najlepiej smakuje z masełkiem i bułką tartą, zaś ziemniaki -pokrojone na talarki i odgrzewane na patelni. Dlaczego by tego jakoś nie połączyć, pomijając oczywiście niektóre kwestie. Smaku dodaje curry w proszku, a wyrazistości ostra papryczka.
Przepis wędruje do akcji z filozofią smaku - warzywa strączkowe.
Fasolka szparagowa z ziemniakami w curry
Składniki (na 1 osobę)
- 3 małe ziemniaki
- 2 garści fasolki szparagowej żółtej
- 1/4 ostrej papryczki
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżeczki curry w proszku
Przygotowanie:
- w osolonej wodzie podgotować pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną na mniejsze części fasolkę - ale nie do całkowitej miękkości. odcedzić
- na patelni roztopić masło. wrzucić ziemniaki i fasolkę. smażyć; mieszając. przyprawić curry, dodać posiekanej drobno papryczki. dokładnie wymieszać i smażyć dalej, aż warzywa będą miękkie i przyrumienione.
Ciekawe połączenie, wygląda bardzo smacznie. Na pewno podchwycę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam fasolke szparagowa! :-) mniam! ta wyglada wspaniale!
OdpowiedzUsuńmniaaam! chociaż mam nie przyjemne zdarzenia z fasolką, ale wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie! Koniecznie muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńOoo! Faktycznie bardzo podobne! :)
OdpowiedzUsuń