Po bigosie nie ma śladu, za to zostało dużo kapusty, a jedzenia wyrzucać nie wolno, więc trzeba wykorzystywać. Od razu pomyślałam o surówce, którą często też robiła moja mama i która właśnie z domem mi się kojarzy. Jest strasznie szybka, prosta i smaczna. Dziś zjadłam ją na kolację, jednak lepiej sprawdza się jako dodatek do mięsa
Surówka z białej kapusty
Składniki:
Składniki:
- 1/4 niedużej główki białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- kapustę posiekać, posolić. Wymieszać ręką, aby sól mogła przeniknąć do kapusty. Pozostawić na 20 minut.
- kapustę odcisnąć z powstałej wody. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Przyprawić pieprzem, dodać majonez i jogurt naturalny. wymieszać.
uwielbiam taka surowke! jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńLubię wykorzystywać resztki do innych dań :) Będę tutaj zaglądać, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam tą surówkę! mogę jeść do obiadu, jako dodatek do kanapek czy nawet samą :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie jadłam-zawsze dodawałam oliwy ! :) Czas wypróbować taką wersję ^^
OdpowiedzUsuń