Pulpety z mięsa mielonego w sosie pomidorowym
Składniki na ok 12 niewielkich pulpecików
Przygotowanie
Składniki na ok 12 niewielkich pulpecików
- 250g mielonego mięsa z mniejszą zawartością tłuszczu
- 1 cebula
- pół czerwonej papryki
- 4 duże pieczarki
- 1 jajko
- przyprawy: sól, ostra papryka w proszku, pieprz
sos
- 1 zielona papryka
- 0,5 l soku pomidorowego
- przyprawy: sól, papryka w proszku, pieprz, cukier
Przygotowanie
- Przygotować garnek/miskę, w którym przygotowywane będzie mięso na pulpety
- drobno posiekać cebulę i paprykę. dodać do mięsa
- zetrzeć na grubych oczkach pieczarki. dodać do garnka/miski
- wbić surowe jajko, następnie dodać przyprawy według uznania.
- całość wymieszać i formować niewielkie pulpeciki
- w oddzielnym garnku zagotować osoloną wodę, wkładać do niej pulpety. gotować ok 3 minuty
- w międzyczasie przygotować sos: do garnka wlać sok pomidorowy. dodać posiekaną drobno zieloną paprykę i przyprawić według uznania. po ugotowaniu pulpety przełożyć do sosu i dusić chwilę, do czasu aż papryka w sosie będzie miękka
- można podawać solo, lub z dodatkami. u mnie młode ziemniaczki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.