Byłam niedawno u rodziców i przypomniałam sobie, że przecież mama ma swój tajemny zeszyt z przepisami. Pisany bardzo starannie, kolorowo z podkreśleniami. Niestety w zasadzie wszystkie przepisy na ciasta opierały się na dużej ilości masła, albo jestem przewrażliwiona.
Przepisałam więc tylko 1 przepis na słodkości; mianowicie drożdżowe rogaliki. Od teściowej (przyszłej) dostałam śliwkową marmoladę, więc było jak znalazł. Teraz pachnie w całym domu i chociaż nie wyglądają idealnie (nie mam wałka ani możliwości przestrzennych, żebym mogła dobrze i cienko rozwałkować ciasto) to smakują wybornie. Chrupkie z zewnątrz i mięciutkie w środku.
Drożdżowe rogaliki z marmoladą
Składniki:
Przepisałam więc tylko 1 przepis na słodkości; mianowicie drożdżowe rogaliki. Od teściowej (przyszłej) dostałam śliwkową marmoladę, więc było jak znalazł. Teraz pachnie w całym domu i chociaż nie wyglądają idealnie (nie mam wałka ani możliwości przestrzennych, żebym mogła dobrze i cienko rozwałkować ciasto) to smakują wybornie. Chrupkie z zewnątrz i mięciutkie w środku.
Drożdżowe rogaliki z marmoladą
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 50g drożdży
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Rozprowadzić w 4 łyżkach ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia
- Żółtka utrzeć z resztą cukru. Masło roztopić.
- Do wyrośniętego ciasta wlać żółtka, wsypać przesianą mąkę, dodać resztę mleka, sól, cukier wanilinowy. Wymieszać. dodać roztopione masło i olej.
- Wyrobić by odchodziło od ręki. Znów odstawić do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielić na części, każdą z części cienko rozwałkować i pokroić na trójkąty. U podstawy trójkąta nakładać marmoladę i zawijać.
- Posmarować jajkiem i piec 25-30 minut w 170*
pyszne rogaliki , lubię takie ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko :) Domowe są właśnie najlepsze. Szkoda, że mi nigdy nie chce się ich robić.
OdpowiedzUsuńz miejscówką mamy podobnie jak widzę, ale co tam...liczy się efekt i smak...a wyglądają wybornie;)
OdpowiedzUsuńWpaadam!:D
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają , robię rzadko , ale już wtedy więcej ,na kilka dni , żeby przyjemność trwała dłużej ... :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre i brzusio lekki pozostaje;)
OdpowiedzUsuńo ile się je dobrze będzie dawkowało :)
Usuńooo schrupałabym takiego<3
OdpowiedzUsuńkradnę jednego! albo dwa! *.*
OdpowiedzUsuńLubię drożdżowe rogaliki :) Ale zawsze miałem problemy z tym, że za szybko mi się piekły i nieupilnowane robiły ciemnobrązowe ;)
OdpowiedzUsuńporywam! uwielbiam drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńteż bym chciała takie rogaliki!:))
OdpowiedzUsuńMmmm..Uwielbiam rogaliki drożdżowe a te wyglądają na zdrowe i mało tłuszczowe.
OdpowiedzUsuń