Zawsze na słowo "wątróbka" dostawałam dreszczy, no ale nadszedł dzień, w którym trzeba było się przekonać czy niedobre smaki z dzieciństwa nadal są takie niedobre.
Ta smakuje inaczej, niż ta sprzed lat. Jabłka niwelują gorycz wątróbki.
Wątróbka w jabłkach.
Składniki (na 2 osoby):
- 250g wątróbki drobiowej
- 2 nieduże cebule
- pół jabłka
- 100ml soku jabłkowego
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Oczyścić wątróbkę, i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, posolić.
- Do obsmażonej wątróbki dorzucić cebulę pokrojoną w krążki. Dusić razem.
- Kiedy cebula trochę zmięknie dodać jabłka nieobrane ze skórki, pokrojone w talarki, podlać sokiem. Dusić wszystko razem pod przykryciem do czasu kiedy jabłka zmiękną.
U mnie podane z ziemniaczanym puree.
ja chyba nigdy nie przekonam się do wątróbki... nie podchodzi mi jej smak :P ale jabłuszka wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńMam podobne zdanie. Jabłka bym zjadła z chęcią :)
UsuńA ja nie, ja uwielbiam wątróbkę:) Chętnie bym taką zjadła. Mniam, mniam:)
UsuńChyba tylko raz jadłam wątróbkę w jabłkach, robioną przez mojego dziadka. ;) Teraz mięsa praktycznie nie jadam, jednak przyznaję, że to danie było dobre.
OdpowiedzUsuńoj nie,wątróbka to nie dla mnie :D:D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłem wątróbki z jabłkami, ale taką klasyczną z dużą ilością podsmażonej cebulki uwielbiam, dawno nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńheh, ja tam lubię wątróbkę ze wszystkim, zwłaszcza z cebulką i ziemniakami;)
OdpowiedzUsuńz jabłkami nie miałam okazji spróbować, ale jestem chętna;p
Widze na blogach tą wątróbkę z jabłkiem czy w midozie a kończy się i tak na plackach xD
OdpowiedzUsuńLubię to danie , a wątróbkę moczę wcześniej w mleku ( przed smażeniem )
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu wygląda tak ,że chciałoby sie zaraz spróbować :)
Nienawidzę wątróbki ale zaciekawił mnie pomysł z jabłkami ;)
OdpowiedzUsuń