Chciałam zjeść ciasto i chciałam poeksperymentować jak obniżyć jego kaloryczność. Wyczytałam swego czasu, że tłuszcze w cieście najlepiej zastępować jogurtem. W sumie by się zgadzało; bo ciasto z kaszy manny też robione na jogurcie nie wymagało wcale dodania tłuszczu. To, które robiłam ostatnio ma w przepisie aż kostkę masła. Użyłam więc 125g czyli połowę kostki i 60g jogurtu zgodnie z tym co wyczytałam: "(...) każde pół kostki zastępując połową jogurtu. Zamiast jednej kostki, użyj tylko połowy kostki i dodaj do niej ¼ szklanki jogurtu" [źródło].
Wyszło dobre, mocno zbite i zastanawiałam się czy można je nazwać zbitym czy już należy je nazwać zakalcem (chociaż te z cukinią czy burakiem też często wyglądają jak zakalce). Lubię i zbite i takie zakalcowate więc mnie pasuje. A nawet narzeczony jadł, a to już coś!
Wzorowałam się na przepisie, którego źródło podaję niżej; ale w składnikach podam proporcje jakie ja zastosowałam.
* Na zdjęciu przekrojone ciasto jest jeszcze mokre, bo jak zawsze jestem niecierpliwa i próbuję jeszcze gorące z pieca.
Ciasto czekoladowe z colą i gruszkami [źródło: kuchniazjadalnia]
Składniki:
Wyszło dobre, mocno zbite i zastanawiałam się czy można je nazwać zbitym czy już należy je nazwać zakalcem (chociaż te z cukinią czy burakiem też często wyglądają jak zakalce). Lubię i zbite i takie zakalcowate więc mnie pasuje. A nawet narzeczony jadł, a to już coś!
Wzorowałam się na przepisie, którego źródło podaję niżej; ale w składnikach podam proporcje jakie ja zastosowałam.
* Na zdjęciu przekrojone ciasto jest jeszcze mokre, bo jak zawsze jestem niecierpliwa i próbuję jeszcze gorące z pieca.
Ciasto czekoladowe z colą i gruszkami [źródło: kuchniazjadalnia]
Składniki:
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g cukru
- 3 płaskie łyżki kakao
- szczypta soli
- 125 g roztopionego masła
- 60g jogurtu naturalnego
- 200ml cola-coli
- 75ml mleka
- 2 jajka
- 2 małe gruszki
Przygotowanie:
- W jednym pojemniku wymieszać ze sobą składniki suche, z wyjątkiem cukru.
- W drugim połączyć składniki mokre + cukier. Jogurt dodać na końcu. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Do składników suchych dodać składniki mokre i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę gruszki i wmieszać w ciasto.
- Formę wyścielić papierem do pieczenia i wlać ciasto.
- Piec 40-50 minut w temperaturze 180*
Ja zwykle obniżam kaloryczność stosując zamienniki cukru, ale ten jogurt to ciekawy pomysł. ;) I widzę, że nie jestem sama - zawsze myślałam, że jestem jedyna i dziwna, bo lubię wilgotne ciasta, które połowa ludzi nazwałaby zakalcem.
OdpowiedzUsuńBtw - cola w przepisie? Coś nowego. ;) Nigdy takiego nie jadłam.
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie to ciasto i ten pomysl! nigdy nie probowalam w ten sposob obnizyc kalorycznosci ciasta :-) ale teraz chetnie to zrobie!
OdpowiedzUsuńno i jeszcze ta cola! zaskakujesz! ^^
Niezły miks składników: cola, jogurt, gruszka... Aż trudno wyobrazić sobie jak to smakuje :)
OdpowiedzUsuńAle wygląda znakomicie :)
smakuje jak czekoladowe ciasto z gruszką. Jogurtu nie czuć; bo on tylko skleja a cola też jakoś się rozeszła po cieście i mało wyczuwalna.
UsuńJa zawsze zbijam kalorie na dodaniu mniejszej ilości cukru (albo zastąpieniu go czymś) A ciasto wyglądem bardzo przypomina ciasto na muffinki!
OdpowiedzUsuńa ja jakoś mimo wszystko wolę tego kalorycznego ciasta potem nie zjeść niż mieć wyrzuty, że domownikom nie smakowało... lipa jakby zaczęła swoje eksperymenty obniżające kaloryczność i wyszłaby kicha... :P
OdpowiedzUsuńmniam ,mniam pyszne z gruszkami <3
OdpowiedzUsuńNie słyszałam że w taki sposób można zastąpić masło,ale podoba mi się ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńtakie wilgotne, zakalcowate ciasta są jak dla mnie najlepsze:) przy następnym zastąpię częśc masła jogurtem, cukier jak zawsze stewią i już bez żadnych wyrzutów sumienia będzie można pochłaniac:D
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :)lubię takie wilgotne ciacha!
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam ogromną ochotę na czekoladowe ciacho z gruszkami, mega pychota!:))
OdpowiedzUsuńWygląda super, uwielbiam takie wypieki, które pomimo "odchudzenia" dalej są pyszne! :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciężkie i wilgotne ciasta! najlepsze :)
OdpowiedzUsuń