Dziś przedstawiam propozycję na niedzielny obiad, na romantyczną kolację, czy po prostu na co dzień. Myśleliśmy tak w niedzielę co by tu dobrego zrobić; a w niedzielę czasu więcej to i zaszaleć można. Mnie marzyły się roladki. ale ostatecznie mój narzeczony wymyślił sakiewki nadziewane szpinakiem. Mnie pomysł również przypadł do gustu. Od pomysłu niedaleko do realizacji, więc niedługo później już mogliśmy się zachwycać smakiem.
Roladki podane z sosem serowym oraz z mini marcheweczkami, które uwielbiam.
Sakiewki z kurczaka ze szpinakiem w sosie serowym:
Składniki (dla 2 osób):
Roladki podane z sosem serowym oraz z mini marcheweczkami, które uwielbiam.
Sakiewki z kurczaka ze szpinakiem w sosie serowym:
Składniki (dla 2 osób):
- 2 piersi z kurczaka
- 6 kostek mrożonego szpinaku/ lub świeży
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
na sos:
- 200g śmietany 18%
- 70g serka topionego
- garść drobno posiekanej pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozmrozić szpinak. Wrzucić na patelnię teflonową; podgrzać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszać i zostawić na chwilę na ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem dość mocno, aby można było uformować sakiewkę. Przyprawić z obu stron solą i pierzem. Na środek nakładać szpinakowy farsz.
- Formować sakiewkę. U góry związać dratwą lub białą nicią.
- Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180* około 20-30 minut.
- W tym czasie do rondelka wlać śmietanę, dodać serek topiony. Gotować aż serek się rozpuści od czasu do czasu mieszając; przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną pietruszkę. Wymieszać i gotować jeszcze chwilkę.
Serek topiony, kurczak i szpinak - połączenie najlepsze z możliwych, jeśli chodzi o drób. :) Pychota.
OdpowiedzUsuńPycha. Kocham marchewki, kurczaka jako jedyne mięso w sumie jem, szpinak lubię, biorę;)
OdpowiedzUsuńnadziany kurczak, pycha! :) az w brzuchu zaburczalo! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takiego kurczaka z niespodzianką w środku :)
OdpowiedzUsuńSakiewek z kurczaka jeszcze nigdy nie robiłam, chyba czas najwyższy. A biorąc pod uwagę fakt, że bardzo lubię szpinak, to może kiedyś przygotuję kurczaka według Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek i ten sos *.*
OdpowiedzUsuńsuper pomysł ,muszę to zrobić ,bo jak tego nie skosztuję to chyba zjem komputer ;p pycha !
OdpowiedzUsuńwygląda mega smakowicie! aż mam ochotę na takie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka ze szpinakiem, a tu jeszcze sos serowy i marchewka... boskie polaczenie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł, nigdy nie jadłam takich sakiewek, połączenie kurczaka i szpinaku jest pyszne:)
OdpowiedzUsuń