Dzień wolny od pracy nigdy nie jest dniem wolnym, bo zawsze coś. Wstałam, poćwiczyłam - niestety motywacja mi maleje i to strasznie. Leci na łeb, na szyję. Później sprzątnąć, zrobić śniadanie, zjeść śniadanie. Upiec ciasto. Przygotować zdjęcia i w końcu napisać co nieco o śniadaniu. A już za 2 godziny trzeba wyjść załatwiać te ważne sprawy, które są powodem wzięcia urlopu w pracy.
W każdym razie powracając do śniadania. W tesco awokado za 1 zł, co tam jestem kupuję co najmniej dwie sztuki i tak mi się nazbierało, że nie wiem co z nimi robić. Przeglądałam więc jedną z książek i znalazłam! Wspaniała pasta do pieczywa. Dodałam trochę więcej pieprzu co wyostrzyło smak.
Pasta z awokado
Składniki (źródło: dania wegetariańskie. Wyd. SBM):
Przygotowanie:
W każdym razie powracając do śniadania. W tesco awokado za 1 zł, co tam jestem kupuję co najmniej dwie sztuki i tak mi się nazbierało, że nie wiem co z nimi robić. Przeglądałam więc jedną z książek i znalazłam! Wspaniała pasta do pieczywa. Dodałam trochę więcej pieprzu co wyostrzyło smak.
Pasta z awokado
Składniki (źródło: dania wegetariańskie. Wyd. SBM):
- 1 awokado*****
- 100 g chudego białego twarogu
- sok z połowy limonki (dałam cytrynę**)
- 1/2 pęczka koperku (pominęłam)
- 1 garść siemienia lnianego***** (dałam czarny sezam****)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciekawi mnie smak tej pasty. Zadanie na następne zakupy? Kupienie awokado ;)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś pastę z awokado ale z kakao :) Twoja propozycja też jest ciekawa :)
OdpowiedzUsuńz kakao ? na tym bym nie wpadła ;)
Usuńwegańska nutella :D
UsuńMam dziś dokładnie to samo co Ty, zrobiłam sobie dziś "dzień wolny" sama, nie idąc na zajęcia z zamiarem zrobienia mnóstwa rzeczy, raptem zrobiłam tyle co nic, niech to szlak! Jeszcze czeka mnie nauka ;/
OdpowiedzUsuńA Twoja pasta super! I śliczne zdjęcia:)
Nigdy nie jadłam awokado,chociaż kiedyś często chciałam spróbować tylko jak już byłam w sklepie to nigdy o tym nie pamiętałam. Słyszałam o awokado dużo dobrego, ale też, że jest to baaardzo tłuste. :o
OdpowiedzUsuńno niby tłuste jest, ale to zdrowy tłuszcz. Więc jak już jakiś wybierać, to najlepiej w takiej postaci :)
UsuńW diecie strukturalnej ma aż 5 gwiazdek, więc musi mieć sporo dobrych właściwości, tak myślę.
ostatnio jadłam pierwszy raz awokado i o ile samo w sobie jest dla mnie ledwo zjadliwe, to już w koktajlach pycha! na pewno wykorzystane w paście też zachwyca - do zrobienia
OdpowiedzUsuńtutaj wygada tak smacznie ze moze nawet polubie haha
OdpowiedzUsuńuwielbiam awokado, ale nigdy nie jadłam takiej pasty:)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie, na pewno zrobię, ja robię avocado jako dip z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, sól, też pycha, polecam i smacznego, a o wartościach odżywczych to chyba nie musimy pisać, samo zdrowie:) pozdrawiam Aleksandra
OdpowiedzUsuń