29.11.12

Lekkie sajgonki z farszem warzywnym

Dużo się dzieje, tempo zawrotne, chociaż niestety nie związane z prowadzeniem bloga, ale może kiedyś doczekam miłej współpracy, która mnie pochłonie :) Tymczasem wiele spraw związanych z odbiorem mieszkania. W przyszłym tygodniu odbieramy klucze i cieszę się z tego jak dziecko, chociaż trzeba być czujnym i mieć głowę na karku, żeby o niczym nie zapomnieć i niczego nie przeoczyć.
O mieszkaniu pewnie jeszcze parę zdań się pojawi bo przecież ekscytacja bierze górę nad wszystkim.


Tymczasem dziś proponuję sajgonki, chociaż nie smażone w głębokim tłuszczu, a jedynie lekko podsmażone, farsz również nie jest typowo sajgonkowy, a składający się z warzyw pokrojonych w cienkie paseczki i krewetek, na których dokonano profanacji i nie są w całości, a pokrojone. Za to jaka przyjemność kiedy się na jej część trafi. Warzywa nie powinny być zbyt usmażone, najlepiej żeby były al dente, wtedy przyjemnie chrupią. 



Lekkie sajgonki z farszem warzywnym

Składniki:
  • 7-8 sztuk papieru ryżowego
  • 2 cebule***
  • 1 spora marchewka****
  • 1 pietruszka (korzeń)**
  • 3/4 średniej wielkości cukinii
  • 1/4 czerwonej papryki****
  • 6 sztuk krewetek
  • 1-2 łyżki musztardy dijon
  • olej do smażenia****
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie - sos sojowy do podania

Przygotowanie:
  1. Posiekaną drobno cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię z 2-3 łyżkami oleju posolić i lekko zeszklić
  2. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w paseczki o długości 3-4 cm. Dorzucić do cebuli. Wymieszać
  3. Cukinię umyć (nie trzeba obierać) i pokroić również w paski podobnej długości.  Paprykę posiekać w drobne kawałeczki. Dodać na patelnię, przyprawić solą i pieprzem i wszystko razem wymieszać. 
  4. Kiedy warzywa będą już w miarę miękkie (najlepiej al dente) dodać pokrojone krewetki (pozbawione wcześniej ogonka) i chwilę trzymać na ogniu ciągle mieszając.
  5. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać musztardę i wymieszać. Jeżeli jest potrzeba to przyprawić do smaku solą, lub pieprzem.
  6. Według instrukcji każdą sztukę papieru ryżowego moczyć osobno w ciepłej wodzie, aż zmięknie (parę sekund). Na każdy papier nakładać farsz (nie na środku a bliżej dołu) i zawijać jak na krokiety (najpierw dół, później boki i rolować ku górze). 
  7. Ruloniki przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i zeszklić z obu stron. Podawać z sosem sojowym - można pominąć

9 komentarzy:

  1. Że też nigdy nie robiłam domowych sajgonek! Wyglądają tak pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie o tym samym pomyślałem, chyba przy najbliższej okazji porwę z półki papier ryżowy :)

      Usuń
    2. normalnie samo zdrowie:D
      muszę zrobić jak Tomek- zapatrzeć się w papier ryżowy!

      Usuń
  2. Uwielbiam sajgonki! Domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam - zdrowo, smacznie i dietetycznie, zwłaszcza tak lekko podsmażone :) lubię to :D

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię sajgonki i w podobny sposób przygotowuje je w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha!!!
    nigdy nie jadłam sajgonek
    Twoje wyglądają genialnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie sajgonki to ja po proszę;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam Cię za ten farsz! już miałam kombinować czym nadrabiać brak mięcha (jedyny produkt którego nie jadam) a tu taka niespodzianka :) pędzę do sklepu póki jeszcze nie zaczęłam pichcić obiadku :D

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP